Arslantepe'de büyük keşif: Toprak küp içerisinde bulundu

Malatya'da yaklaşık olarak 7 bin senelik geçmişe sahip olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nde milattan evvel 3 bin 600 senesine ait iki çocuk iskeleti gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 28.09.2021, 23:55 28.09.2021, 23:56
Arslantepe'de büyük keşif: Toprak küp içerisinde bulundu

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, basın mensuplarına, iki aydır süren kazıları 7 Ekim tarihinde tamamlayacaklarını ifade etti.

Çok miktarda seramik çıktı

Bu yılki kazılarda geç kalkolitik tabakalara indiklerini ve orada elit evlere rastladıklarını belirten Restelli, "An itibarıyla evlerin tabanına geldik. Burada çok miktarda seramik bulduk. Tabandan kimyasal analiz yapmak adına numune alacağız. Bu analizlerden çok daha fazla bilgi alabiliriz. Organik madde varsa veyahut oda içinde neler yaptılarsa öğrenebiliriz." dedi. 

Kazı çalışmalarında hayvan kemiklerinden yapılmış olan iğneler de bulduklarını kaydeden Restelli, iğnelerin o dönemde elbise yapımında kullanıldığını aktardı.

Küplerin içerisinde çocuk iskeletleri bulundu

Kazılarda büyük küp ve vazolar ortaya çıktığını, bu vazo ve küplerin tarımsal ürünlerin muhafazası için kullanıldığını belirten Restelli, küplerden ikisinde iki çocuk iskeleti bulunduğunu söyledi.

Restelli, bulunan küplerin içerisindeki iskeletlerin geç kalkolitik döneme ait olduğuna ve milattan evvel 3 bin 600 senesine tarihlendiğine değinerek, incelemelerin ardından iskeletlerin tam kesin tarihi ile çocukların herhangi bir hastalığın pençesinde olup olmadığının da anlaşılacağını ifade etti.

"Peynir yapmak için kullanmışlar"

Kalkolitik döneme ait olan bir peynir kabı da bulduklarını kaydeden Restelli, "Tam böyle bir süzgeç veyahut peynir yapmak için kullanılan seramik diyebilirim. Nasıl kullandıkları şu an için belli değil fakat anlamak için araştırıyoruz." diye konuştu.

"Altın küpe bulduk"

Höyüğün kuzey bölümünde geç Hitit dönemine tarihlenen kazılar da yaptıklarını dile getiren Restelli, "Orada an itibarıyla yeni tabakaya iniyoruz, üstünde çok büyük anıtsal bir yapı vardı, onu kaldırdık. Burada duvar içerisinde milattan evvel 900 senesine ait bir altın küpe bulduk." şeklinde konuştu.

"Bölgedeki yerleşim çok eski"

Restelli, Arslantepe'nin çok önemli bir yer olduğuna vurgu yaparak, "Burası yaşamak için çok güzel bir yer. Bundan dolayı burada yerleşim uzun seneler boyunca devam etti. Demek ki bizler de burada uzun seneler çalışabiliriz. Bizden sonra gelecek olan araştırmacılar da burada kesinlikle çok güzel şeyler bulacaklar." ifadelerini kullandı.















Yorumlar (0)