Arazi çalışmaları büyük bir gizemi çözdü

Aydın'da Türk-İslam dönemine ait olan eserlerin tespiti için sürdürülen faaliyetler çerçevesinde Aydınoğulları Beyliği'nin ilk beyi ve kurucusu Mehmet Bey'in kız kardeşi olan Selçuk Hatun'un türbesi tespit edildi.

KÜLTÜR-SANAT 16.09.2022, 01:31
Arazi çalışmaları büyük bir gizemi çözdü

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'den Prof. Dr. Bülent Nuri Kılavuz ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, kente bağlı Nazilli ilçesindeki Esenköy Mahallesi üzerinde 'yeşil türbe' olarak da bilinen türbede incelemelerde bulundu.

"Çalışmalarımızın ilk meyvesini aldık"

14'üncü yüzyılda yaşayan Selçuk Hatun'a ait olduğu tespit edilen türbeye tabela asılmasının akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tuncer, Aydın'da Türk-İslam tarihi araştırma faaliyetlerinin ilk meyvesinin türbenin tespitiyle alındığını dile getirdi.

Tuncer, "Bölgede hangi isme ait olduğu bilinmemesine karşın uzun bir süredir korunan, günümüze dek sağlam bir şekilde gelen türbenin kimliklendirme faaliyeti tamamlanmış oldu." diye konuştu.

"Bölge halkı özenle korumuş"

Kılavuz ise arazi faaliyetlerinin arşiv faaliyetleriyle desteklendiğini, elde edilen materyallerin farklı kaynaklarla teyit edildiğini kaydederek, türbenin kesinlikle Selçuk Hatun'a ait olduğunun tarihi belgelerle de desteklediğini aktardı.

Arşivdeki birtakım belgelerde eski ismi Arpaz olan Esenköy'de Selçuk Hatun'un türbesinin bulunduğuna dair bilgilerin geçtiğini söyleyen Kılavuz, "Arazi faaliyetlerimiz neticesinde Selçuk Hatun'a ait olan türbenin gerçekten Esenköy'de olduğunu, bugüne değin 'yeşil türbe' olarak isimlendirilen yer olduğunu tespit ettik. Bölge sakinlerine türbeyi büyük bir özenle korudukları için teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım tescillenir ve restorasyon faaliyetlerine hemen başlanır." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)