Arabesk müziğin ‘baba’ sı Müslüm Gürses, vefatının 8. yılında anılıyor!

Türk arabesk müziğinin ‘Müslüm Baba’sı, 60 yıllık sanat hayatına sahip 78 albüm ve 38 film sahibi Müslüm Gürses, hayatını kaybedişinin 8. yılında unutulmaz eserleriyle anılıyor…

KÜLTÜR-SANAT 03.03.2021, 13:19 03.03.2021, 13:26
Arabesk müziğin ‘baba’ sı Müslüm Gürses, vefatının 8. yılında anılıyor!

Türk müziğinde ‘arabesk’ türünün babası olarak anılan ve hayranlarının “Müslüm Baba” olarak tanımladıkları Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, aramızdan ayrılışının 8.yılında unutulmaz eserleriyle hatırlanıyor.

Yoksullukla başlayan bir hayat

7 Mayıs 1953 yılında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde dünyaya gelen Müslüm Gürses, annesi Emine, babası Mehmet ve kardeşi Ahmet ile yoksulluk içinde bir hayat sürmüştür. Daha sonra ekonomik göç nedeniyle Adana’ya taşınan ailenin yoksulluğu daha da artmıştır. Tersi ve kundura çırağı olarak görev yapmaya başlayan küçük Müslüm, 1962 yılında Adana Halkevi’nde müzikle tanıştı. Halkevindeki öğretmeninden nota, usul üslup, şan ve saz dersleri almaya başlayan Müslüm,  1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen bir ses yarışmasına katıldı. Babası, Müslüm’ün müzikle ilgilenmesine karşı çıktı ve onu engellemek için elinden geleni yaptı. Yarışmada birinci olan Müslüm Gürses, ilkokuldan sonra okumadı ve kendini müziğe verdi. Bu sırada “Müslüm Akbaş” adı “Müslüm Gürses” oldu.

Adana’da müziğe başladı

Kendini bir anda Çukurova Radyosu'nda sanatçı olarak bulan Müslüm Gürses’in ilk plağı, 1968 tarihli “Emmioğlu / Ovada Taşa Basma” burada basıldı. Ayroca Adana’da bir gazinoda assolistlik yapmaya başladı. Tam da bu sırada Gürses’in babası, annesi ve kız kardeşini öldürdü. Babası hapse girerken, geriye sadece kardeşi Ahmet kalmıştı. Müzikte ilerleme kaydeden Gürses, daha sonra İstanbul’a taşındı. Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile iki tane adet 45'lik plak yapan Gürses, çıkış parçası “Sevda Yüklü Kervanlar” şarkısı olan bir plak daha çıkardı. 1971 yılında çıkan ve çıkış şarkısı “Ben İnsan Değil Miyim?” olan yeni bir plak daha piyasaya sürüldü. Ardından “Esrarlı Gözler”, “Küskünüm” ve “Gitme” gibi şarkılar, onu listelerin zirvesine tutmaya devam etti.

1978 yılında, hayatının dönüm noktasını yaşadı. Turneye çıktığı dönemde, Adana’dan Tarsus’a dönerken bir trafik kazası geçirdi. Takla atan aracından çıkarılan Gürses, öldü zannedilip morga kaldırıldı. Ancak yaşam belirtisi gösterdiği belirlenen Gürses, ameliyata alındı. Kazadan sonra başına bir plak takılan Gürses koku alma, işitme ve konuşma yetilerinde sıkıntı yaşamaya başladı. Doktorların bir daha şarkı söyleyemeyeceği tezini yıkan Gürses, iyileşmesinin ardından 1990’lı yıllarda "Özür Diliyorum Senden" ve "İsyankar" adlı şarkılarıyla müziğe geri döndü. Gürses’in konserleri, hayranlarının jiletle kendilerine zarar veren manzaralarına şahitlik yapmıştır.  Bursa’da verdiği bir konserde, sahneye aşırı sevgiden dolayı bir hayranı fırlamıştır ve hayranı Gürses’i bıçaklamıştır.

1982 yılında ise daha önce sinemada izlediği ve hayran olduğu Muhterem Nur ile bir turnede kavga sırasında tanıştı. Sahnede Muhterem Nur’a tokat atan Gürses, bu olayın ardından Nur’dan defalarca özür diledi. Nur’un yanından ayrılamayan ve ona aşık olan Gürses, 1986’da evlendi. Müslüm Gürses ve Muhterem Nur, Gürses’in vefatına kadar fırtınalı büyük bir aşk yaşadı.

Aşk Tesadüfleri Sever albümü, oldukça ses getirdi

2006 yılında ise Gönül Teknem / Sen Olmayınca adlı albümünü müzikseverlere sunan Gürses, Murathan Mungan’la beraber hazırladıkları “Aşk Tesadüfleri Sever” şarkısını ve albümünü çıkardı. Şarkı, aynı yıl çıkan ve aynı adlı filmin de giriş müziği olunca uzun süre gündemde kaldı. Albümde yer alan “Nilüfer” ve “Affet” şarkıları da olukça ses getirdi. Mungan ve Gürses’in iş birliği; David Bowie, Bjork, Bob Dylan ve Leonard Cohen gibi sanatçıların bestelerine yeni söz yazarak devam etti. Ayrıca Gürses,  “Haris Alexiou” şarkısını da, Sezen Aksu ile beraber söyledi.

İlerleyen yıllarda Bülent Ortaçgil'in "Sensiz Olmaz", Nilüfer'in "Olmadı Yar", Teoman'ın "Paramparça", Tarkan'ın "İkimizin Yerine", Şebnem Ferah'ın "Sigara" ve Kenan Doğulu'nun "Tutamıyorum Zamanı" şarkılarına da ses verdi. 2009 yılında "Sandık" ve 2010 yılında ise "Yalan Dünya" albümlerine imza atan Gürses, müzik kariyerine 78 tane albüm sığdırdı.

3 Mart 2013’te hayatını kaybetti

Kariyerine oyunculuğu da sığdıran Gürses, yaklaşık 38 filmde rol almıştır. Yeşilçam filmlerinin yanı sıra 2006 yılında "Amerikalılar Karadeniz'de 2"ve 2008 yılında "Esrarlı Gözler" ve son olarak 2011 yılında "Şov Bizinıs" filmlerinde oynadı. 15 Kasım 2012 Perşembe günü Gürses, geçirdiği by-pass ameliyatı ardından yoğun bakıma kaldırıldı. 3 Mart 2013 tarihinde ise yaklaşık dört aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 tarihinde ise, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

2018 yılında ise Can Ulkay ve Ketche’nin yönetmenliğinde “Müslüm” adlı filmde hayatı konu edilmiştir. Filmdde Gürses’e Timuçin Esen ve Şahin Kendirci hayat vermiştir. Muhterem Nur karakterini ise, Zerrin Tekindor canlandırmıştır.

Yorumlar (0)