Antik kentin üzerinde yalnızca 40 kişi yaşıyor

Denizli’ye bağlı Sarayköy ilçesinde günümüzde Hisar Mahallesi adıyla da bilinen tarihi bölge, Antik dönemde bir hudut şehri olan Attuta’nın üzerinde bulunuyor. Tarihi kent üzerine kurulan mahallede 16 ev bulunurken, yaklaşık olarak 40 kişi yaşıyor.

KÜLTÜR-SANAT 18.08.2021, 01:21 19.08.2021, 12:45
Antik kentin üzerinde yalnızca 40 kişi yaşıyor

Denizli’ye bağlı Sarayköy ilçesi Hisar Mahallesi, milattan önce 200 yılında kurulduğu düşünülen Attuta'nın üzerine inşa edilmiş. Tarım arazisi çok sınırlı olan yerleşim yerinde dokumacılık en önemli geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. 40 sene öncesine dek 1000'i geçkin nüfusa sahip mahallede, şimdilerde 40 kişi ikamet ediyor. 

Frigya ve Caria arasındaki sınır kenti

Taş evleri ve yapılarıyla dikkat çeken mahallede ortaya çıkan tarihi eserler de cami bahçesinde sergileniyor. Antik dönemde, Frigya ve Caria arasında bir hudut şehri olan Attuta, Çürüksu Vadisi'nde bulunan Laodikya ve Tripolis'i Afrodisiya'ya bağlayan en kısa yolun da geçiş noktası. Kentin ilk kuruluşu hakkında net bir bilgi bulunmamasına karşın, Lykos Vadisi'nde kurulan kentlerle benzer olduğu ve Hellenistik dönemde kurulmuş olduğu düşünülüyor. 

"Kendimi bildim bileli dokumacılık yapıyoruz"

Mahalle sakinlerinden Mustafa Öztekin, “Çok eski senelerden bu yana dokumacılık yapıyoruz. Bu geleneğimiz halihazırda devam ediyor. Burada dokuma yaparak Babadağ'da ve Sarayköy'de pazarlıyoruz. Ben 45 yaşındayım, kendimi bildim bileli bu işi yapıyoruz." ifadelerini kullandı. 

“Defineciler köyümüzü talan ediyor”

Mahallenin defalarca kez defineciler tarafından talan edildiğini, mahalle sakinleri olarak kurdukları müzenin de birçok kez soğulduğunu, definecilerle ve hırsızlarla başa çıkamadıklarını kaydeden Öztekin, “Köyümüz uzun süredir sit alanı. Defineciler köyümüzü adeta talan ediyor. Bu hususta devletimizden yardım bekliyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)