Antalya tarlalarında halı şöleni başladı

Türkiye'nin dört bir yanından tek tek toplanan el dokuması halı ve kilimler, Antalya'nın ilçesi olan Döşemealtı’nda çeşitli işlemlerden geçirilmesinin ardından yurt dışına satışa sunuluyor.

KÜLTÜR-SANAT 04.07.2021, 12:23 05.07.2021, 15:54 Hanife
Antalya tarlalarında halı şöleni başladı

Türkiye'nin 81 ilinde, dokuma tezgahlarında kök boyalı iplerle özenle motiflerin dokunduğu halılar ve kilimler, Antalya’nın Döşeme ilçesinde toplanıyor. Burada yıkanıp, kurutulan ve bazı onarımlardan geçen el emeği göz nuru halılar tarlalara seriliyor. 

Tarlalarda renkli halı şöleni

Renginin pastele dönmesi ve mikroplardan arınması için güneş altında tarlalara serilen el dokuması halılar kartpostallık görseller oluşturuyor.


El dokuması halıların güneşlenme süresi 10 gün ile 2 yıl arsında 

Haziran ayında başlayıp eylül ayına kadar süren ve belirli saatlerde çevrilerek güneş altına bırakılan kilim ve halıların güneşlenme süresi kalitelerine göre 10 gün ila 2 yıl arasında değişim gösteriyor.

Yağışlı havalarda depolara kaldırılan el emeği göz nuru ürünler, güneş kendisini gösterdiğinde tekrar tarlalarda güneşlenmeye bırakılıyor.

300 bin dolara kadar alıcı bulan bu sanat eseri niteliğindeki halı ve kilimler ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.



Dünyanın her yerine halı gönderiyorlar

İlçede halı ticareti yapan Halil Börekçi, İstanbul'da başladığı bu mesleğinde 50 yılı geride bıraktığını belirterek, Türkiye'yi karış karış gezerek el dokuması halı ve kilimleri topladığını söyledi ve sözlerine şunları ekledi:

"İnsanların evlerinde kullanarak eskittiği halıları yeniden işleyerek yurt dışına pazarlıyorum. Bu yolla ülkemize döviz girdisi sağladığım için mutluyum." 

Halı ve kilimler üzerinde yapılan işlemleri aktaran Börekçi, güneş altında bekletilen ürünlerin kimyasallardan arındırıldığını ve renklerinin solduğunu anlattı.



En çok rağbet ABD'de

Börekçi, bir sezonda 5-6 bin civarındaki halının tarlalara serildiğinin altını çizerek, yaptıkları işlemlerle Anadolu'nun herhangi bir köyünden aldıkları halı veya kilimi tamamen organik hale getirdiklerini ve paketledikleri halıları dünyanın her yerine gönderdiklerini, en çok da ABD'de müşterilerinin olduğunu söyledi.



60 bin halı ve kilim, yılda 15 bine düştü

Önceden yılda 60 bine yakın halı ve kilim işlediklerini belirten Börekçi, son yılarda bu rakamın 15 bine kadar düştüğünü, sebebinin ise köylerde kilim ve halı dokuyanların çok azalmasından kaynaklandığını hatta artık ürün bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.


 

Yorumlar (0)