Ankara'da 'Ölüler Günü' kutlandı

Meksika'nın Türkiye Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez, 'Ölüler Günü' geleneğinin yaşamını yitiren akrabalarını ve yakınlarını anmak için en eşsiz ve özgün yollardan biri olduğunu ifade etti.

KÜLTÜR-SANAT 02.11.2021, 23:10 03.11.2021, 09:05
Ankara'da 'Ölüler Günü' kutlandı

Ülkede 1-2 Kasım tarihleri arasında ölüleri hatırlamak ve onurlandırmak amacıyla kutlanan 'Ölüler Günü' geleneği vesilesiyle Meksika'nın Ankara Büyükelçiliği binasında etkinlik yapıldı.

Etkinliğe, Arjantin, Finlandiya, Küba, Lüksemburg, Kosta Rika, Guatemala, Kolombiya ve Peru'nun Ankara büyükelçileri de iştirak etti. 

Büyükelçi Hernandez, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, bu geleneğin kökenlerinin ülkenin İspanyol öncesi halklarına değin uzandığını kaydetti.

Etkinlikte sunaklardaki hicivli iskelet görsellerinin, grafik sanatçısı Jose Guadalupe Posada tarafından yapıldığını ifade eden Hernandez, ekinlikte bulunan sunağın ise bu sene yaşamını yitiren büyükelçiler ile Meksikalı ünlü besteci Armando Manzanero'ya adandığını söyledi.

"Ne içinde geçen bir gün"

Konuşmasının akabinde soruları cevaplayan Hernandez, 'Ölüler Günü, bu dünyadan göçen yakınlarımızı, akrabalarımızı ve dostlarımızı yad etmenin, kutlamanın en eşsiz, özgün yollarından bir tanesidir." ifadelerini kullandı.

Hernandez, bu özel günde ailelerinin mezarlarını ziyarette bulunduklarını ve mezarlarına meyve, çiçek, içecek ve yiyecek bırakarak onlara bu günün 'neşe içinde geçen bir gün olduğunu' anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Orta Çağ'da ölülerin çok iyi bir şekilde temsil edildiği farklı figürlerin yapıldığının da altını çizen Hernandez, Ölüler Günü'nde yaşamını yitiren yakınlarını çiçeklerle, şarkılarla ve yiyeceklerle yad ettiklerini söyledi.

Söz konusu etkinlikte, yiyecekler, iskeletler, içecekler ve görsellerin yer bulduğu sunak, davetlilerce büyük bir ilgiyle karşılandı.







Yorumlar (0)