Anadolu’nun ilk umumi helası müze oluyor

Tokat’ta vatandaşlar arasında 'sık dişini helası' olarak da bilinen Anadolu'nun ilk umumi tuvaleti müze oluyor.

KÜLTÜR-SANAT 20.04.2022, 22:03
Anadolu’nun ilk umumi helası müze oluyor

Sulu Sokak Çarşısı içinde 15'inci yüzyılda inşa edilen ve uzun bir süre boyunca depo olarak kullanılan tarihi mekanda belediye tarafından yapılan restorasyon işlemlerinde sona gelindi.

Turizme kazandırılacak

Selçuklu döneminde yaşayan Ali Tusi tarafından imar edilen ve mülkiyeti Tokat Belediyesi'ne ait olan tarihi yapı 'Temizlik ve Su Müzesi' olarak turizme kazandırılıyor olacak. Tarihi mekanda Selçuklu dönemde kullanılan kanalizasyon sistemi ve su yapıları yer alacak. Zemin kısmındaki su kanalları korunacak, yerli ve yabancı turistlerin gezebilmesi için kırılmaz cam kaplama yapılacak olan müzede su muslukları, ibrikler gibi eski eşyalar sergilenecek.

'Sık dişini helası'

Tokat Kent Müzesi'nden arkeolog İbrahim Çetin, Anadolu'nun ilk Türk-İslam camisi, ilk medresesi ve ilk umumi tuvaletinin kentte inşa edilmiş olduğuna işaret etti. Tarihi tuvaletin adının o dönemlerde meydana gelen yoğunluktan ortaya çıktığını ifade eden Çetin, “Gördüğünüz bu bölge bir ticaret merkezi olduğu için tuvaletin önünde uzun kuyruklar oluşurmuş. Halk birbirine 'Dişini sık, sıra sana da gelecek.' şeklinde telkinde bulunduğu için adını o şekilde almış." şeklinde konuştu. 

"Son aşamadayız"

Çetin, belediye tarafından sürdürülen restorasyon faaliyetlerinde son aşamaya gelindiğini söyleyerek, “Bu tarihi mekan yakın bir zamanda müze olacak ve hizmete açılacak. Selçuklu döneminin hela kültürüne ait eserleri burada sergileyeceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)