Anadolu’dan götürülen kültür varlıklarının, ülkeye geri getirilmesi için mücadele ediliyor!

19. yüzyıl öncesinde Antalya’daki antik kentlerden alıp götürülen eserlerin, ülkemize dönmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir mücadele ediliyor. Bu mücadele, sivil toplum kuruluşları tarafından da destekleniyor.

KÜLTÜR-SANAT 24.01.2021, 10:44 24.01.2021, 14:19
Anadolu’dan götürülen kültür varlıklarının, ülkeye geri getirilmesi için mücadele ediliyor!

Yaz tatillerinin turizm cenneti olmasının yanında, bir yandan da antik kentleriyle tarihi dokusunu koruyan medeniyetler cenneti Antalya için bir mücadeleye başlandı. Antalya'daki antik kentlerden kaçırılan ve dünyanın öbür ucundaki önemli müzelerinde sergilenen bazı eserler tespit edildi. Bu eserlerin tekrar Türkiye’ye getirilmesi için bir mücadele yürütülürken, bu mücadele Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla sürüyor.

“Eserler Evinde Güzel" kampanyası kapsamında Antalya Tanıtım Vakfı da girişimler yapıyor

Antik kentlerde bulunan ve asırlar öncesine ışık tutan heykel, anıt ve lahit gibi tarihi eserlerin bazıları 19. yüzyıl öncesinde değişik yollarla yurt dışına çıkartıldı. Dünyanın önde gelen müzelerinde sergilenen bu Anadolu kültür varlıklarının Türkiye’ye dönmesi için yürütülen mücadeleye devam ediliyor. Ayrıca Antalya'daki sivil toplum kuruluşları da kamuoyu oluşturarak bu karara destek vermeye çalışıyor. “Eserler Evinde Güzel" kampanyasıyla beraber, bölgeden kaçırılan 8 önemli eserin iadesi için Antalya Tanıtım Vakfı da girişim yapıyor.

Vakıf tarafından change.org web adresi üzerinden süreli bir imza kampanyası başlatıldı. Bu kampanyanın UNESCO’ya başvuru esnasında destek mahiyet taşıyacağı ve kamuoyu oluşması için de etkili bir yöntem olduğu belirtiliyor. "Eserler Evinde Güzel" kampanyası kapsamında Antalya’ya getirilmesi beklenen eserler, şu şekilde açıklandı:

Ksanthos Antik Kenti'nden götürülen "Nereidler Anıtı", "Harpy Anıtı", "Payava Lahdi", "Ksanthos F, G, H Anıtı", Trysa (Gölbaşı) Antik Kenti'nden alınan "Trysa Heroonu", Myra Antik Kenti'nden götürülen "Myra Kaya Mezarları'ndan (resimli mezar) bir çocuk kabartması", Perge Antik Kenti'nden alınan "Thyke Heykeli" ve Demre Sion Kilisesi'nden çıkarılan "Sion Definesi ya da Korydalla Hazinesi"

Yorumlar (0)