Amasya Müzesi’nde bulunan ‘Lanetli Lahit’, 1700 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor!

Amasya’nın Merzifon ilçesindel Aktarla köyünde yapılan 1994 yılında gerçekleşen kazılarında bulunan ‘lanetli lahit’ 1700 yıllık tarihiyle ve yüzeyinde yer alan gizemli figürleriyle dikkat çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 15.02.2021, 10:05 15.02.2021, 18:12
Amasya Müzesi’nde bulunan ‘Lanetli Lahit’, 1700 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor!

1994 yılında, Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı Aktarla köyünde yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait bir lahit bulunmuştu. Günümüzde de gizemini koruyan lahit, Amasya Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor. Müzenin en kıymetli eserlerinden biri olmasıyla dikkat çeken ‘lanetli lahit’ 1700 yıllık tarihiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Lahidin kireç taşından yapıldığı belirlenmişti

Lahit üzerine yer alan, kötü niyetlerle yaklaşıp ele geçirmeye çalışanların lanetlendiği beddua ve figürlerle dikkat çekiyor. Amasya Müzesi yetkililerinin gerçekleştirdiği kurtarma kazısında bulunan lanetli lahitin, araştırmalar sonucunda kireç taşından yapıldığı belirlenmişti. Lahitin üzerinde, Roman döneminde kullanılan ‘Grekçe’ yazan yazılar belirlenmişti.

Araştırmalar sonucunda, lahitin üzerindeki yazıların dilimizdeki anlamı ise, “Saygı ve merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler. Ancak kötü niyetle yaklaşanlar, mezarı ele geçirmeye çalışanlar veya başka bir kötülük yapanlar için bu dünya basılmaz, denizler aşılmaz olsun. Çocuklarının, özellikle de karısının hayrını görmesin. Rızkı azalsın.” olarak belirlenmişti.

Medusa kabartmaları dikkat çekiyor

Lahitin içinde hiçbir şey bulunamamış olmasının, geçmişte başına soygun gelmiş olabileceğini gösterirken, lahit üzerinde ayrıca antik çağ mitolojisinde gözlerine bakan kişileri taşa çevirdiğine inanılan ‘Medusa’nın kabartmaların yer alması da dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)