Altın orana göre inşa edildi: "Görmeden ölmeyin"

"Görmeden ölmeyin." sloganıyla tanıtımı yapılan ve Avrupalı bilim insanları tarafından 'Anadolu'nun El-Hamrası' olarak adlandırılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, mimarisiyle dikkatleri üzerine çekiyor. UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Kültür, Bilim ve Eğitim Örgütü) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda bulunan asimetrik 10 bin motif, sanatla matematiği bir arada sunuyor. Sanat ve matematikte, bir bütünün parçaları arasında görülen, uyum yönünden en yetkin boyutları ortaya koyan 'altın oran' da eserin her yerinde göze çarpıyor.

KÜLTÜR-SANAT 12.11.2022, 18:50
Altın orana göre inşa edildi: "Görmeden ölmeyin"

Anadolu beyliklerinden biri olan Mengücekoğulları döneminde 1228 senesinde inşa edilen, 'Görmeden ölmeyin.' sloganıyla tanıtımı yapılan ve Avrupalı bilim insanları tarafından 'Anadolu'nun El-Hamrası' olarak adlandırılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, mimarisiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Asimetriyle inşa edilen 10 bin motif...

Anadolu'daki erken dönem mimarinin en seçkin örneklerinden biri olan yapı, mimari yapısı ve taş bezemeleriyle ön plana çıkıyor.

Süsleme ve örtü şekillerinin uyumlu ve dengeli bir şekilde ayarlanmasıyla birlikte başlı başına kendine özgü bir tarihi yapı olan eserdeki yaklaşık olarak 10 bin motifin tümünün asimetriyle inşa edilen olması da ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Sanat ve matematikte, bir bütünün parçaları arasında görülen, uyum yönünden en yetkin boyutları ortaya koyan 'altın oran' da eserin her yerinde göze çarpıyor.

"Eserin her yerinde altın oran var"

Ulu Cami imamlarından Nail Ayan, basın mensuplarına, "Altın oran Allah'ın bizlere bir lütfudur. İnsan vücudunda da altın oranı görmek mümkündür. Eserin her yerinde altın oranı rahatlıkla görebiliyoruz. Eserdeki Cennet Kapısı'na baktığımızda kapının ölçülerinde yine bu oranı görebiliriz." şeklinde konuştu. 

Eserdeki sayısız motif, Cennet Kapısı, mihrap, en ve boyunda muhakkak altın oran görüldüğünü ifade eden Ayan, şöyle devam etti:

"Eserin tamamında asimetri söz konusu. Yalnızca Cennet Kapısı'na özgü bir asimetri yok. Batı kapıları ve şifahanede de asimetri görebiliyoruz. Yine caminin içindeki minber, mihrap ve tonozlara veyahut hangi yanına bakarsak bakalım asimetriyi görüyoruz. Eserde binlerce motif var fakat hiçbiri bir daha kendini tekrar etmiyor. 

"Bulunmaz bir hazine"

Başmimar Ahlatlı Hürremşah eserde iki ana çabayı iki motifle ifade ediyor. Bahse konu iki motif de Cennet Kapısı'nın bitiş ve başlangıç noktasına konumlandırılmış. Hürremşah, 'Allah aşkını simgeleyen bülbül, Peygamber Efendimizin simgesi ise gül. Yani biz bu eseri, bu camiyi bülbül ile güle olan aşkımızdan dolayı inşa ettik. Bize bunu yaptıran Allah'a ve Peygamber Efendimize olan aşktır.' demiştir. 

Bu eser bulunmaz bir hazine. Mimarlık ve sanat tarihi okuyan öğrenciler muhakkak gelip görmeli."

Yorumlar (0)