Alexandria Troas'ın deniz ticareti araştırılıyor

Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinde yer alan Dalyan köyü sahili yakınlarındaki Alexandria Troas Antik Kenti'nde süren kazıda, bölge sakinlerinin deniz yolu ticaretine dair ipuçları araştırılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 10.12.2022, 23:59
Alexandria Troas'ın deniz ticareti araştırılıyor

Çanakkale Boğazı'nın çıkışında bir ila dördüncü yüzyıllarda en önde gelen liman şehirlerinden olan eski Roma İmparatorluğu kolonisi Alexandria Troas'taki arkeolojik kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve izniyle devam ediyor.

Ezine Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu'nun sağladığı olanaklarla gerçekleştirilen, bazı üniversitelerden bilim insanlarının da katkı verdiği kazıda şu ana değin antik kentin merkezi noktasındaki forum içerisinde yer alan çokgen (poligonal) yapı, podyumlu tapınak ve salon, konser alanı (odeon), tiyatro ile hamam gibi yapılar ortaya çıkarıldı.



"Alexandria Troas ile ilgili her şey haritalandırılacak"

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erhan Öztepe, basın mensuplarına, bu sezon sahadaki faaliyetler kısa sürmesine karşın gelecek seneler için bir ön hazırlık niteliğinde olduğunu ifade etti.

Öztepe, şöyle konuştu:

"Daha evvel literatüre geçirilmiş, yayınlanmış ve araştırılmış olan antik limanın kuzeyinde bir diğer mendirek kalıntısını etrafında faaliyet yürüterek belgeleyip fotoğrafladık. Bu dönem program ve zaman uymadığından dolayı gerçekleştiremediğimiz su altındaki kalıntıların haritalanması ve taranması işini 2023'te yapacağız. Böylelikle kıyıda Alexandria Troas ile ilgili her ne varsa tümü haritalandırılacak. 



"Burada bir deniz ticareti rotası var"

Bu kent kuruluncaya değin bu bölgedeki denizcilik faaliyetleri Bozcaada'da yapılıyordu. Ada, Alexandria Troas kurulup tümüyle işlev kazandıktan sonra eskisi kadar liman hizmeti verememiş. Bu, Roma İmparatorluğu çağının geç evresine değin sürdürülüyor. Yani Helenistik'ten dördüncü yüzyıla dek, 700 sene kadar liman burada faaliyet halinde ve bu faaliyetin ürünleri gelip gidiyor. Bunları net bir şekilde biliyoruz. Tabii bunun haricinde bizim denizde yapacağımız faaliyetler kent için çok önemli adımlar olacak. Ekip arkadaşlarımız bu yıl bazı amfora kırıklarına ve buna benzer şeylere denk geldi. Bunları 2023'te çok daha sağlıklı bir şekilde belgeleyeceğiz. Burada bir deniz ticareti rotası var. Limana uğrayanların kargolarından denize düşenler, batanlar, tüm bunlar ilerleyen süreçte gün yüzüne çıkarılacak. Ne denli önemli bir ticaret merkezi olduğunu göstereceğiz.



"Geniş bir coğrafyayla ilişki söz konusu"

Bölgedeki buluntular yalnızca Alexandria Troas'tan üretilenler değil, dışarıdan gelenlere de rastladık. Bu da kentin ne denli geniş bir coğrafyayla ilişki halinde olduğunu gösteren bir şey. Yazılı kaynaklar buranın bir serbest ticaret bölgesi (emporio) olduğundan söz ediyor. Yani burası günümüzde bir Mersin ya da İzmir serbest ticaret bölgelerinde olduğu gibi kullanılmış olabilir."

Yorumlar (0)