Alaeddin Keykubad yaptırmıştı: Gün yüzüne çıktı

Kayseri'de Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın inşa ettirdiği ve yaşamını yitirdiği Keykubadiye Sarayı'nda devam eden kazıların bu seneki bölümünde, salon ve avlu ile çokgen plana sahip havuzun gün yüzüne çıkarıldığı bildirildi.

KÜLTÜR-SANAT 04.12.2021, 20:18
Alaeddin Keykubad yaptırmıştı: Gün yüzüne çıktı

Prof. Dr. Ali Baş, basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Baş, sarayın yapıldığı tarih ile ilgili birtakım verilere ulaşılsa da kesin olarak hangi tarihte inşa edildiğinin bilinmediğini fakat 1220'li senelerde yapıldığının düşünüldüğünü dile getirdi.

2015'ten itibaren bölgede kazılar yaptıklarını kaydeden Baş, bu seneye değin dört kemerli yapı olarak da bilinen bölgede çalışma yaptıklarını belirtti.

'Büyük köşk' olarak da bilinen yapının tehlike oluşturduğunu ve bu sebeple burada kazı faaliyeti yürütemediklerini aktaran Baş, söz konusu yapının güvenliğinin sağlandığını ifade etti.

"Sultanın kabul salonu olabilir"

Baş, şöyle konuştu:

"'Büyük köşk' dediğimiz yapı etrafındaki kazılarda mimari manada çok önemli bilgilerle karşılaştık. Faaliyetlerimiz sırasında bir avlu ve avlu ile ilişkili eyvan olduğunu öngördüğümüz alan gün yüzüne çıktı. Sultanın kabul salonu olduğunu düşünmekteyiz. Avlu bölümünde çokgen plana sahip bir havuza ulaştık. Onun hemen yanında da harika mimariye sahip odalar gün yüzüne çıktı."

"Her şey toprak altında"

Sarayda çok sayıda tahribat meydana geldiğine işaret eden Baş, "Hemen her şey toprağın altında, hiçbir şey bilmiyoruz. Evveline ait de bir şey bilemiyoruz, bize bu hususta bilgi veren bir kaynak da bulunmuyor. Kazılarımız devam ettiği müddetçe Anadolu Selçuklu dönemine ait saray mimarisine ilişkin çok önemli verilere ulaşacağız. 1 Aralık günü itibarıyla kazı faaliyetlerimiz bu alanda sona erdi, depo  bölümünde çalışmalara devam edeceğiz." sözlerini sarf etti.









Yorumlar (0)