Akdeniz'de bir ilk: Sadece sanatçılar kullanıyordu

Smyrna Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında tiyatroda sanatçılarının kullandığı değerlendirilen tuvalet bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 04.11.2021, 21:04 05.11.2021, 15:06
Akdeniz'de bir ilk: Sadece sanatçılar kullanıyordu

İzmir'de sürdürülen kazı çalışmalarının başındaki Doç. Dr. Akın Ersoy, sürdürülen çalışmalarda hiç öngörmedikleri buluntularla rastladıklarını ve çok heyecanlı olduklarını kaydetti.

Kazı esnasında tuvalete rastladıklarını dile getiren Ersoy, "Tiyatroların hemen yanında, gelen seyircilere hizmet veren tuvaletler var fakat tiyatronun sahne binasın içinde bir yerin tuvalet olarak kullanılması bir ilk." dedi.

"Akdeniz coğrafyasında ilk"

Ersoy, tuvaletin 13 kişinin aynı anda kullanabileceği, 'U' planına sahip oturma düzenindeki bir tuvalet olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"12-13 kişinin aynı anda tuvaleti kullanıyor olması, aynı zamanda sosyalleşmeyi de sağladı. Yalnızca tiyatrocular ve sahne çalışanları tarafından kullanıldığı kanaatindeyiz. Çünkü burası seyirciye kapalı. Bu sebeple de 'sanatçı tuvaleti' demek mümkün. Akdeniz coğrafyasındaki tiyatrolarda ilk kez karşılaştığımız bir manzara." 

Tiyatronun geçmişinin milattan önce 2'inci yüzyıla kadar dayandığını, tuvaletin ise milattan sonra 2'inci yüzyılda tiyatroda gerçekleştirilen büyük kapsamlı değişiklikler esnasında inşa edildiğini öngördüklerini belirten Ersoy, tiyatro ve tuvaletin milattan sonra 5'inci yüzyıla değin kullanıldığını kaydetti.

Her şey düşünülmüş

Antik tiyatroda bulunan tuvalet, yaklaşık olarak 40 santimetre yüksekliğinde. Bankın ön kısmında taban seviyesinde devamlı olarak temiz su akan yine 'U' planına sahip 8-10 bir su oluğu da bulunuyor. 

Yorumlar (0)