Akademi özür diledi, ABD yerlisi Littlefeather konuştu!

Baba filmindeki rolü nedeniyle Oscar ödülüne lâyık görülen oyuncu Marlon Brando ödülü almayı reddetmişti. Brandon'ın yerine sahneye çıkan ABD yerlisi Sacheen Littlefeather, Amerikan sinema sektörünün ön yargılarla dolu bakış açısını yerden yere vurmuş, salondan yükselen ırkçı hakaretlere maruz kalmıştı. Oscar törenlerini düzenleyen Akademi, 50 yılın ardından Littlefeather'dan özür diledi ve özel bir etkinlik düzenleneceğini duyurdu.

KÜLTÜR-SANAT 16.08.2022, 10:06 16.08.2022, 17:39 Hakan Öksüz
Akademi özür diledi, ABD yerlisi Littlefeather konuştu!

Mario Puzo'nun romanlarından sinemaya uyarlanan Godfather (Baba) serisi, ilk filmin vizyona girdiği 1972 yılında dünya çapında geniş yankı uyandırdı. Çocuk yaşta ailesini kaybeden ve gemiyle tek başına İtalya'dan Amerika'ya gönderilen Vito Corleone'nin yükselişini anlatan film, güç arzusunun insan ilişkilerini zamanla nasıl bozduğunu gözler önüne serdi.

Yerel halk tarafından "Godfather" olarak adlandırılan Vito Corleone, ünlü aktör Marlon Brando tarafından canlandırılmıştı. Seride Al Pacino, Robert de Niro, Diane Keaton, James Caan ve Talia Shire gibi oyuncular yer almıştı. İtalyan asıllı Francis Ford Coppola, serinin yönetmenliğini üstlenmiş ve ikonik sahnelerin oluşturulmasını sağlamıştı.

Marlon Brando ödülü reddetti, Littlefeather'ı yolladı

Filmde canlandırdığı Vito Corleone karakteriyle sinema dünyasına damga vuran Marlon Brando, 1973 yılında gerçekleştirilen Oscar töreninde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne lâyık görüldü. Ödülü almayacağını belirten ünlü aktörün yerine Sacheen Littlefeather (26) adlı ABD yerlisi kadın sahneye çıktı. 

Ünlü oyuncu Brandon'un kendisini gönderdiğini ve ödülü reddetme gerekçesini açıklaması için ricada bulunduğunu kaydeden Littlefeather'ın konuşması, Oscar tarihinin en ikonik anlarından birine dönüştü. Amerikan sinema sektörünün yerlilere karşı ön yargılarla dolu bir bakış açısına sahip olduğunu belirten Littlefeather, törene katılan birçok kişi tarafından yuhalandı ve ırkçı hakaretlere maruz kaldı.

Littlefeather: "Yerliler olarak çok sabırlıyız, 50 yıl bekleyebiliriz"

Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, aradan yaklaşık 50 yıl geçtikten sonra Sacheen Littlefeather'dan özür diledi. Akademi, Littlefeather için özel bir etkinlik gerçekleştirileceğini de belirtti. Şimdilerde 75 yaşında olan Sacheen Littlefeather, Akademi'den gelen açıklamayı yorumladı. Littlefeather, "Yerliler olarak çok sabırlı insanlar olduğumuzu söylemeliyim. 50 yıl bunun için bekledim. Espri kabiliyetimizi canlı tutmazsak hayatta kalamayız." dedi.

Yorumlar (0)