Ağrı Dağı yamacında kültürel miras: İshak Paşa Sarayı’na yoğun ilgi!

Osmanlı mimari tarihinin en önemli kültürel miraslarından biri olan İshak Paşa Sarayı, bolca turistin ilgisini çekti. Ağrı Dağı yamacında bulunan İshak Paşa Sarayı, salgına rağmen 105 bin turisti ağırladı.

KÜLTÜR-SANAT 14.11.2020, 16:34 14.11.2020, 16:38
Ağrı Dağı yamacında kültürel miras: İshak Paşa Sarayı’na yoğun ilgi!

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde dağ yamacında görkemli bir manzara şöleni yaşatan İshak Paşa Sarayı’na, bu yıl büyük ilgi gösterildi. Anadolu’nun tarihi kültürel mekânlarından bir tanesi olan Koronavirüs salgını nedeniyle 2,5 ay ziyarete kapalı bırakılmıştı. Açıldığı günden bu yana 105 bin turisti ağırlayan saray, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en görkemli yapılarından bir tanesi olarak anılıyor.

Doğubeyazıt’a 7 kilometre uzaklıkta olan İshak Paşa Sarayı, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor. 1784 yılında inşa edilen saray, Çıldıroğulları soyundan gelen II. İshak Paşa tarafından kendi döneminde yaptırılmış. Günümüze Osmanlı’nın Anadolu’dan ulaşan tek saray mimarisi olarak tarihe geçen saray, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti bünyesinde ağırlamaya devam ediyor.

İshak Paşa Sarayı’nı Ağustos’ta 27 bin 169 turist ziyaret etti!

Üç bir tarafı dik bir sarp tepe üzerinde inşa edilmiş olan İshak Paşa Sarayı’nda 166 oda, türbeler, iç-dış avlular, divan, fırın, mutfak, hamam, cami ve surlar bulunuyor. Sonbaharda da ziyaretci akınına uğrayan saray, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre, en çok Ağustos ayında 27 bin 169 turistle ziyaret edildi.

Yorumlar (0)