Adıyaman'da Karakuş Tümülüsü'nde kraliçelerin mezarları tespit edildi

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Nemrut Dağı eteklerinde keşfedilen 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü'nde (Kadınlar Anıt Mezarı) kraliçelerin mezarlarının bulunduğu alan belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 22.09.2021, 11:56
Adıyaman'da Karakuş Tümülüsü'nde kraliçelerin mezarları tespit edildi

Adıyaman Valiliğinden yapılan açıklamada, gerekli izinler Kültür ve Turizm Bakanlığından alınarak Karakuş'ta başlanan 1 ve 2. etap jeoradar ve jeofizik çalışmalarla birlikte bölgenin "tomografisi çekilerek" Kommagene Kralı Antiochos'un eşi İsas, kız çocuğu Antiokhis ve torunu Aka'ya ait mezarların bulunduğu yer belirlendi.

2 bin yıldır gizemini koruyor

Açıklamada görüşlerini aktaran Vali Mahmut Çuhadar, M.Ö. 36-21 döneminde, Kommagene Kralı 2. Mithritades tarafından annesi İsias, kız kardeşi Antiokhis ile kızı Aka adına yaptırılan, bir anlamda kraliçeler mezarlığı olarak nitelendirilen tarihi tümülüsün 2 bin senedir gizemini koruduğunu dile getirdi.

Buradaki mezarlara ulaşmak ve tarihi sırları çözmek amacıyla gerekli izinleri alarak başladıklarını, iki boyutlu yer altı görüntülerinin jeoradar kullanarak elde edildiğini aktaran Çuhadar, şunları söyledi:

"Araştırma bölgesinde, ölçü konumlandırmasına bağlı bir şekilde vaziyet planında da işaret edilen farklı lokasyonda jeoradar ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Toplanan GPR verilerinden, veri işlem safhalarının ardından iki boyutlu (2D) yer altı görüntüleri elde edildi. Kommagene Krallığı'nın Kraliçeler Mezarlığı olarak değerlendirilen 2 bin senelik tarihi Karakuş Tümülüsü’nde jeoradar ve jeofizik çalışmaları sona ermiş olup, gelen raporlar çerçevesinde arkeolojik kalıntılarına ulaşılmıştır. 2022’de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınacak sondaj ve kazı izinlerinin neticesinde tarihi tümülüste kazı çalışmalarına başlanması planlanmaktadır."

Yorumlar (0)