Adana'da saray-hamam kompleksi bulundu

Adana'ya bağlı Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti'nde, üzerinde Grekçe yazıtların bulunduğu ve Kilikya Generali İllus'a ait olduğu öngörülen saray-hamam kompleksi bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 24.12.2022, 18:25
Adana'da saray-hamam kompleksi bulundu

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, tarihte 'Yenilmez Kent' ismiyle tanınan antik kentte, Çukurova Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen'in başkanlığında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adana Valiliği himayesinde yapılan sezon kazıları sona erdi.

Antik kentte 2013 senesinden beri süren ve bu sene 34 işçi, 31 kişinin oluşturduğu bilim ekibi ve dört uzman arkeologla yapılan kazılarda, saray-hamam kompleksinin izlerine ulaşıldı.



"7500 senelik geçmişe sahip"

Fatih Gülşen, basın mensuplarına, antik dünyadaki ilk çift şeritli yolun yanı sıra görkemli surları ve kapılarıyla ön plana çıkan yaklaşık olarak 7500 senelik geçmişe sahip olan Anavarza Antik Kenti'nde bu sezonki kazıların sütunlu cadde, hamam ve zafer takı çevresinde şekillendiğini ifade etti.



"Bölgemizin tarihine ışık tutacak"

Gülşen, şöyle devam etti:

"Kazılarda bölgemizin tarihine ışık tutacak izlere rastladık. Hamama ait olduğunu düşündüğümüz bir mekan bulduk. İki kubbesi olan tuğlalı hamamın spor yapılan avlusunun (palestra) geç dönemine ait olan mozaik kalıntılarını bu sene itibarıyla gün yüzüne çıkardık. Bu sezon yaptığımız kazılarda, palestraya ait olan sütun ve kaideleri, dükkanlar, başlıklar gibi pek çok bölüm gün yüzüne çıkarıldı. 



"Grekçe dilinde bir yazık tespit ettik"

Kazılarda çok önemli bir yazıt da bulduk. Çok renkli olan mozaik bir taban üzerindeki kitabelik içerisinde üç satırdan oluşan Grekçe dilinde bir yazık tespit ettik. Söz konusu yazıtın baş kısmı kırık olduğundan dolayı tam olarak deşifre edilemiyor. Yazı karakterlerine bakıldığında milattan sonra beşinci yüzyıl sonu ile altıncı yüzyılın başlarına tarihlendiriyoruz.



"Uzun seneler alabilir"

Geldiğimiz son noktada Anavarza'nın en önemli yapıları gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. Dokuz senelik süreçte amfitiyatro, büyük kilise, sütunlu cadde, zafer takı ve pek çok noktada kazı faaliyetleri devam etti. Pek çok yapının kazısı yüzde 100 bitirildiği gibi restorasyon işlemleri tamamlanan yapılar da mevcut. Halihazırda sürdürülen alanlarla beraber, harita, kültür envanteri ve depo faaliyetleri de devam etmekte.

Anavarza çok büyük bir bölgeyi kapsıyor. Buradaki faaliyetler uzun seneler alabilir."

Yorumlar (0)