Adalet Ağaoğlu yaşamını yitirdi

Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan yazar Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında hayata veda etti.

KÜLTÜR-SANAT 14.07.2020, 09:53 14.07.2020, 10:32
Adalet Ağaoğlu yaşamını yitirdi

Yazar Semih Gümüş, sosyal medya hesabından, eserleriyle çok sayıda ödüle layık görülen yazar Adalet Ağaoğlu’nun vefat ettiğini duyurdu.

İstanbul Üniversitesi TUDEB’in (Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü) resmî Twitter hesabından yapılan paylaşımda da "Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu'nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye’nin başı sağ olsun." İfadeleri kullanıldı.

Boğaziçi Üniversitesi sosyal medya hesabından ise edebiyatımızın büyük ismi, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora sahibi değerli yazar Adalet Ağaoğlu'nun vefat ettiği belirtilerek “Eserleriyle her zaman yaşayacak." denildi.

Adalet Ağaoğlu kimdir?

Adalet Ağaoğlu, 13 Ekim 1929'da Ankara Nallıhan'da dört çocuklu tüccar bir ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya geldi.

Adalet Ağaoğlu, 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Lise çağlarında şiirlere ve edebiyata büyük ilgi duyan Adalet Ağaoğlu, 1946 yılında Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileriyle yazı hayatına başladı ve 1954 yılında Halim Bey ile hayatını birleştirdi.

Yazar Adalet Ağaoğlu, tiyatro, şiir, roman gibi farklı türlerde eserler onlarca eser verdi ve eserleri farklı mecralarda sevenleriyle buluştu.

İlk romanı "Ölmeye Yatmak"ı 1973 yılında yayımlanan Adalet Ağaoğlu’na, farklı zamanlarda Sait Faik Hikâye Armağanı, Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Türkiye İş Bankası Edebiyat Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı, Aydın Doğan Vakfı Roman Ödülü, Madaralı Roman Ödülleri verildi.

Yorumlar (0)