91 yıl sonra Karkamış Antik Kenti'ndeki eserler getirildi!

91 yıllık hasret sona erdi! Karkamış Antik Kenti’nden kaçırılan eserler, yıllar sonra anavatanına döndü. Olayda İngilizlerin parmağı olduğu düşünülürken, eserler Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde "Karkamış Antik Kenti" adlı sergile açılış yaptı.

KÜLTÜR-SANAT 10.05.2021, 13:21 11.05.2021, 07:57
91 yıl sonra Karkamış Antik Kenti'ndeki eserler getirildi!

Yıllardır ülkesinden uzak bir şekilde kalan ve 1930 yılında da kaçırılmaya çalışıldığı sırada yakalanarak Ankara'ya getirilen eserlerin, 91 yıllık hasreti sona erdi. Gaziantep’te Suriye sınırının sıfır noktasında yer alan Karkamış Antik Kenti’nden kaçırılan eserler, Gaziantep’te yeniden hayat buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle anavatanına getirilen eserler, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Müzede "Karkamış Antik Kenti" adlı sergiyle gezilip görülebilen eserler, doksan bir yıllık aranın ardından şehrine kavuşmuş oldu. 



Eserler ilk olarak, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilendi

1930 yılında Yabancı uyruklu tarihi eser kaçakçıları tarafından kaçırılan eserler, 1. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan karışıkları bahane ederek kaçırılmaya çalışılan eserler, son anda müdahaleyle kurtarılmıştı. İskenderun limanında bulunan eserler, o dönem Gaziantep çevresinde müze bunamadığı için Mustafa Kemal Atatürk’ün de talimatıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne götürülmüştü. 2021 yılında ise hasret kaldığı topraklara getirilen eserler, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde görülebiliyor. Tarih tutkunlarını müzeye beklediklerini belirten Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, serginin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle açıklarını söyledi.



Müzede eserlerin yer aldığı sergi, sanatseverleri bekliyor

Eserlerin yıllar önce çıkartıldığı Karkamış Antik Kenti’nde hala uzun süreli kazıların devam ettiğini aktaran Çomak, bilimsel arkeolojik kazılarla beraber incelemelerinde antik kentte devam ettiğini bildirdi. Eserler hakkında bilgi veren Çomak, en önemli eserin ise rölyef kabartmalar olduğunu belirtti.



Ayrıca hiyeroglif yazılı eserlerin de sergide yer aldığını söyleyen Çomak, Aslan heykeline ait parçaların da sergilendiğini ve eserin bir kısmının sergi salonunda diğer kısmının da müze bahçesinde bulunduğunu belirtti. Eserlerin sergilenmesini ise Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Müze Müdürlüğü ile beraber sağladıklarını aktaran Çomak, Antik kentteki arkeolojik kazıların da Prof. Dr. Nikolo Marchetti başkanlığında devam ettiğini belirtti.

Yorumlar (0)