7 Güzel Adam kimdir? 7 Güzel Adam şairleri kimlerdir? 

Edebiyat dünyasının usta isimlerinden Rasim Özdenören’in vefatı sonrası ‘7 Güzel Adam’ hakkındaki araştırmalar da hızlandı. Peki, 7 Güzel Adam kimdir? 7 Güzel Adam şairleri kimlerdir? İşte detaylar…

KÜLTÜR-SANAT 23.07.2022, 15:29 25.07.2022, 09:11
7 Güzel Adam kimdir? 7 Güzel Adam şairleri kimlerdir? 

Türk edebiyatının usta isimlerinden oluşan 7 Güzel Adam, Rasim Özdenören’in vefat haberi sonrası en çok araştırılan konulardan biri haline geldi. Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Ali Kutlay ve Sezai Karakoç’tan oluşan 7 Güzel Adam, edebiyat dünyasına sunduğu eşsiz eserlerle adını tarihe altın harflerle yazdırdı. İşte 7 Güzel Adam hakkında detaylı bilgiler…

Cahit Zarifoğlu kimdir?

1 Temmuz 1940 tarihinde doğan Cahit Zarifoğlu’nun çocukluğu Ankara, Maraş ve Siverek’te geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Zarifoğlu, şiirlerini Diriliş dergisinde yayımlamaya başladı. Eserleri ile Türk edebiyatında eşsiz bir yer edinen Zarifoğlu, 1987 yılında hayata gözlerini yumdu. İşaret Çocukları, Menziller, Yedi Güzel Adam ile Korku ve Yakarış, Zarifoğlu’nun Türk edebiyatına sunduğu eserler oldu. 

Sezai Karakoç kimdir? 

22 Ocak 1933 Diyarbakır doğumlu olan Sezai Karakoç, 11 yaşındayken Maraş Ortaokulu’nda yatılı olarak okudu. İkinci yeni şiirin unutulmaz isimlerinden olan Karakoç, 1947-1950 arası dönemde lise eğitimini Gaziantep’te tamamladı. Karakoç’un lise hayatı boyunca en çok ilgi duyduğu ders ise felsefe oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ni kazanan Karakoç, 1955 yılında mezuniyet sevinci yaşadı. İstanbul’da kurduğu Diriliş dergisi geniş kitlelere yayıldı. 1990 yılında siyasete atılan Karakoç, Diriliş Partisi’ne kurdu. ‘Ey Sevgili’ ve ‘Monna Rossa’ isimli şiirleri büyük beğeni topladı. 

Erdem Beyazıt kimdir?

18 Aralık 1939 tarihinde, Kahramanmaraş’ta doğan Erdem Beyazıt, lise eğitimine kadar Kahramanmaraş’ta çocukluğunu geçirdi. Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Beyazıt, Milli Eğitim Bakanlığı’nda uzun süre çalıştı. 1987 yılında siyasete atılan usta isim, ANAP listesinden Kahramanmaraş Milletvekili oldu. Çevre ve Milli Eğitim Komisyonu’ndaki çalışmalarda yer aldı. 4 senenin ardından siyaseti bırakarak tekrar İstanbul’a döndü. Beyazıt, 5 Temmuz 2008’de yaşamını yitirdi. 



Rasim Özdenören kimdir?

Kahramanmaraş’ta, 20 Mayıs 1940 tarihinde dünyaya gelen Rasim Özdenören, deneme ve öykü türünde unutulmaz eserler bıraktı. Alaaddin Özdenören’in de iki kardeşi olan Rasim Özdenören, çocukluk dönemini Malatya, Kahramanmaraş ve Tunceli gibi farklı şehirlerde geçirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan usta edebiyatçı, bir süre Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde de çalıştı. Rasim Özdenören, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün de sahibi olarak dikkat çekiyor. 

Nuri Pakdil kimdir?

Kahramanmaraş’ta 1934 yılında doğan Nuri Pakdil, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Edebiyata ilk eserlerini deneme ve şiir alanında verdi. Eserleri, ‘Demokrasiye Hizmet’ isimli gazetede sık sık yayımlandı. Gençlik çağlarında ‘Hamle’ adından bir dergi çıkardı. 1969 yılında ‘Edebiyat’ dergisini kuran Pakdil, 3 sene sonra da Edebiyat Dergisi Yayınları’nı hayata geçirdi. Yayın evinin ilk kitabı ise ‘Batı Notları’ oldu. Uzun seneler okuyucuları ile buluşan Edebiyat dergisi ise faaliyetlerine 1984 yılının sonunda ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1984’e kadar toplam 45 kitap yayımladı. Bunlardan 18’inde Nuri Pakdil imzası vardı. Hiç evlenmeyen Pakdil, ‘Necip Fazıl Saygı Ödülü’ ve ‘Nuri Pakdil Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne de layık görüldü.  

Ali Kutlay kimdir?

1940 yılında doğan Ali Kutlay, eserlerinde genellikle ölüm, aşk ve acı temalarını benimsedi. Maraş Lisesi’nden mezun olan Ali Kutlay; Erdem Bayazıt, Aleaddin Özdenören, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan, Cahit Zarifoğlu ve Nuri Pakdil ile birlikte 7 Güzel Adam arasında yer alarak Türk edebiyatına eşsiz eserler bıraktı. 



Alaeddin Özdenören kimdir?

20 Mayıs 1940 tarihinde, Kahramanmaraş’ta doğan Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören’in ikiz kardeşi olarak 7 Güzel Adam şairleri arasında yer aldı. Cahit Özdenören ve Rasim Özdenören ile birlikte Maraş’ta Hamle dergisini çıkaran Alaeddin Özdenören’in edebi hayatı, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç ile de kesişti. Usta isim, hayatının son yazılarını ‘Hece ve Ay Vakti’ ile ‘Yedi İklim’ dergileri için kaleme aldı. 

Yorumlar (0)