600 yıllık tariflerle 48 çeşit şerbet üretiyor

İstanbul Kadıköy’de, Osmanlığı mutfağına ait 600 yıllık bir defteri tercüme ettiren Ali Güler, şerbet tariflerine ulaşıp daha sonra da 48 çeşit şerbet üretti.

KÜLTÜR-SANAT 18.04.2021, 12:37 19.04.2021, 12:29
600 yıllık tariflerle 48 çeşit şerbet üretiyor

Güler’in şerbet serüveni, seneler önce bir arkadaşının kendisine, Osmanlı Devleti sarayında aşçıbaşı olarak görev yapan dedesinden kalma bir tarif defterini hediye etmesiyle başladı.

Önce defteri tercüme ettirdi

Arkadaşının dedesinden kalan bu tarif defterinin kendisine hediye edilmesiyle önce bu defterin tercümesini yaptıran Kadıköy esnaflarından Ali Güler, daha sonra ise 48 farklı türde şerbet hazırlayıp müşterilerine sunmaya başladı.

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan çeşit çeşit şerbetleri tadan müşteriler ise daha önce tatmadıkları şerbetlerle ferahlıyor. 53 senedir deden babaya ve babadan da kendisine geçen mesleği yaşatmaya çalışan Güler, Osmanlı mutfağı şerbet kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

“Arkadaşım bana hazine gibi defter hediye etmiş"

Dükkânında 48 farklı türde şerbet üretip müşterilerine sunduğunu belirten Ali Güler, “Seneler evvel arkadaşım bir defter getirip bana hediye etti. Bende şerbet tariflerinin yazılı olduğunu öğrendiğim ancak Osmanlıca yazılmış bu defteri tercüme ettirdim. Sonra da anladım ki arkadaşım aslında bana bir defter değil bir hazine hediye etmiş” dedi.

“Bu şerbetler 600 yıl önce Osmanlı mutfağında hazırlanmış”

Hazırladığı şerbetlerin hem lezzetli hem de birer şifa kaynağı olduğunu dile getiren Güler, “Osmanlı mutfağındaki şerbetlerin farkı içerisinde 38 türde baharat olmasıdır. Bu baharatlarla hazırlanan şerbetler hem çok lezzetli hem de tam birer şifa kaynağı oluyor. Eğer sahip çıkılabilseydi bugün Osmanlı kahvesi gibi Osmanlı şerbetinin de bir namı olacaktı. Biz de elimizden geldiğince şerbet kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)