539 parçadan oluşuyor: 'Anamorfoz Atatürk' eserine yoğun ilgi

Bu sene 26'ıncı defa kapılarını açan MARBLE İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Çekyalı sanatçı Patrik Prosko'nun anamorfoz tekniği ile yaptığı 'Anamorfoz Atatürk' eseri dikkatleri çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 25.08.2021, 21:04
539 parçadan oluşuyor: 'Anamorfoz Atatürk' eserine yoğun ilgi

İzmir'de organize edilen MARBLE Fuarı'nda Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden getirilen doğal taşlar ve madencilik sektörü ürünlerine ek olarak çeşitli sanat eserleri de sergileniyor.

Belli bir açıdan bakıldığında Atatürk portresi oluşuyor

Fuara sergilenen 'Anamorfoz Atatürk' adlı eser ise fuar hollerindeki kalabalığın ilgisini çekiyor.

Çekyalı sanatçı Patrik Prosko tarafından 3 ay boyunca süren çalışma neticesinde tamamlanan anamorfoz tekniğine sahip Atatürk portresi, ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanıyor.

Sanatçının ülkemizdeki antikacılardan topladığı birçoğu Atatürk'ün yaşadığı döneme ait olan 539 adet eseri bir araya getirdiği düzenleme, belli bir yönden bakıldığında Atatürk portresini oluşturuyor.

"Figürden öte bir kişilik"

Patrik Prosko, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerini ve hayatını araştırınca siyasi bir figürden öte bir kişilik olduğunu anladığını ve eseri yapmakta karar kıldığını dile getirdi.

Eserde kullandığı parçaların teminine ilişkin bilgi veren Prosko, "Türkiye'ye sık sık geldim gittim. Antikacıları, eski yerleri, pazarları dolaştım. Özellikle hayatına dokunmuş olan eserlere yer vermeye çalıştım. Latin alfabesi ile harf devrimini, şapka ile kılık kıyafet devrimini, cetvelle onun geometriye olan ilgisini aktarmak istedim." sözlerini sarf etti.

Prosko, esere gösterilen ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Eserde kullanılan köstekli saat, kravat iğnesi ve kol düğmesi, tespih, bakır cezve, gramofon, kitap, madalya, kalpak, T cetveli, dünya atlası daktilo, divit, dürbün ve kağnı tekerleği de dikkatleri üzerine çekiyor. 



















Yorumlar (0)