500 yıllık tarihiyle Maraş Çarşısı’nın dış cephesi restore ediliyor!

Kahramanmaraş’ın ‘Eski Maraş’ bölgesinde yer alan ve tarihi 500 yıl önceye dayanan Maraş Çarşısı’nda restore çalışmaları yapılıyor. Dış cephesinde yenileme çalışmaları süren çarşı, tarihin en eski ticaret merkezlerinden bir tanesi olarak dikkatleri çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 25.01.2021, 16:26 26.01.2021, 10:07
500 yıllık tarihiyle Maraş Çarşısı’nın dış cephesi restore ediliyor!

Kahramanmaraş’ta tarihi 1500’lü yıllara dayanan Dulkadirli Beyi Alaüddevle tarafından inşa ettirildiği bilinen Tarihi Maraş Çarşısı’nın dış cephesinde restorasyon çalışmaları başladı. Kentin en eski ticaret alanlarından biri olarak bilinen tarihi çarşı "Eski Maraş" bölgesinde bulurken, 8 farklı girişe de sahip.

Bünyesinde semerciler, bakırcılar, demirciler ve saraçlar gibi geçmişten bugüne gelen ticari yöntemle ilerlemiş meslek dalları yaşamaya devam ediyor. Dış cephesindeki çalışmaların başladığı çarşının, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce iç kısmı restore edilmişti. 98 dükkanın daha cazip hale geldiği restore çalışmaları sonucunda, dış cephede yer alan 18 iş yerinde de restore çalışmaları sürdürülecek.

Çarşıdan kaleye bir bayrak yolu yapılacak

Tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş şehri, tarihi dokusu en hakim bölgesi olan ‘Eski Maraş’ ta yer alan kale ve kapalıçarşı olarak biliniyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, daha önce Maraş Kalesi'nde restore çalışmaları yapıldığını ve çarşıdaki projeyle beraber tarihi dokuyla uyumlu bir proje çalışması yapılacağını belirtti.

Kapalı çarşının üstündeki yüksek katların yıkılacağını belirten Güngör, çarşıdan kaleye bir bayrak yolu yapılacağını belirtti. Tekke bölgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bir proje sunduğunu söyleyen Güngör, alandaki çalışmaların23.00-06.00 arasında yürütüldüğünü ve çalışmalar sonucunda cazip bir faaliyet alanı ortaya çıkacağını söyledi.

Yorumlar (0)