4000 yıldır bu kadar sessiz olmadı

Elazığ'da Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını önleme çalışmaları çerçevesinde alınan kararla turistik amaçlı ziyarete kapatılan 4000 yıllık Harput mahallesinde in-cin top oynuyor.

KÜLTÜR-SANAT 30.03.2020, 15:04
4000 yıldır bu kadar sessiz olmadı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Geçici Miras Listesi"ne kabul edilen, yazılı kaynaklara göre 4000 yıllık medeniyet ve kültürün buluşma noktası olan tarihi Harput mahallesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile kentin turizm anlamında öne çıkan mekanları arasında bulunuyor.

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının yayılmasını engellemek için yürütülen çalışmalar kapsamında, İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgenin ardından, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında kurulan İl Pandemi Kurulu kararıyla başta tarihi Harput mahallesi olmak üzere insanların yoğunluk gösterdiği ören yerleri ile mesire ve piknik alanlarında, balık tutmak, piknik yapmak, spor ve yürüyüş gibi faaliyetler yasaklandı.

Yapılan çağrılara vatandaşların uyması sonucunda, hafta sonları binlerce kişiyi ağırlayan Harput mahallesi, adeta terk edilmiş gibi görünüyordu.

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye olarak zor günler yaşadıklarını, bu süreci en iyi, devletin almış olduğu önlemlere uyarak atlatabileceklerini kaydetti.

"Bugüne kadar böyle bir sessizlik yaşanmadı"

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat, Harput Mahallesinin; Harput Kalesi, Ulu Cami, türbeler, Meryem Ana Kilisesi, Buzluk Mağarası ve Ölbe Vadisi gibi tarihi yerlerinin yanı sıra kültürel ve doğal güzellikleri ile yılın her mevsiminde, özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğradığını anlattı.

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat şunları söyledi:

"Günde binlerce insanı ağırlayan Harput'umuzda salgından dolayı hiç kimse yok. Biz bu anlamda devletin yapmış olduğu çağrılara uyarak duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Geçen hafta günde giriş çıkış yapan araç sayısı 5-6 bin arasındaydı. Bugüne kadar böyle bir sessizlik yaşamamıştık. Harput'un 4 bin yıllık tarihi var. Çok sayıda medeniyetin merkezi olmuş. Haliyle her zaman canlılığını korumuş. Ancak bu salgın, Harput'un tarihine en sessiz günler olarak geçecek."

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat, jandarma ekiplerinin, hem devriye görevi ile hem de mahalle girişinde uygulama yaparak, durdurulan araçlardaki yolcu ve sürücüleri yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri çerçevesinde uyardığını, alınan önlemlere herkesin uyması için özveriyle çalıştığını ifade etti.

"Cumhurbaşkanımız 'çıkmayın' diyor, çıkmıyoruz"

Harput Mahallesi sakinlerinden Osman Kökçü de yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında alınan kararların, koronavirüs salgınının yayılmasını önleme açısından önemli olduğunu ifade etti.

İnsana değer veren herkesin bu kararlara uyması gerektiğini belirten Osman Kökçü, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İnsanımız gerçekten zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı. Bizim bir ikametimiz burada olduğu için gidip gelmek durumundayız, zaruri ihtiyaçlar dışında çıkılmamalı. Cumhurbaşkanımız aslında burada kısıtlamayı mecburi tutmadan yumuşak bir dille uyardı ama şimdi hepimizin şöyle bir tecrübesi de var: Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz'da nasıl 'çıkın' dediyse, herkes sokağa çıktı ise şimdide 'çıkmayın' diyor, çıkmamalıyız."

"Herkesin uyması gerekiyor"

Tarihi Sara Hatun Camisi müezzini Yahya Gecekuşu ise salgının son bulması için herkesin devletin koymuş olduğu önlemlere uyması gerektiğinin altını çizerek, "Yapılan uygulamalar tamamen doğrudur, salgının önlenmesi için bu tedbirler gereklidir. Harput'un şu an ki durumuna baktığımızda genel olarak büyük bir çoğunluğun uyduğunu memnuniyetle görüyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)