40 ton taş kullanıldı, 300 kişi çalıştı: Dünyanın en büyüğü Hatay’da sergileniyor

Hatay’da 1 Nisan tarihinde açılışı gerçekleştirilen ve Expo 2021 için hazırlanan “Ortak Varoluş” adlı dünyanın en geniş taban mozaiği EXPO alanında ziyaretçilerle buluştu. Mozaikte toplamda 40 ton taş kullanıldı ve 300 kişi yapımı için uğraştı.

KÜLTÜR-SANAT 04.04.2022, 13:05 04.04.2022, 13:23
40 ton taş kullanıldı, 300 kişi çalıştı: Dünyanın en büyüğü Hatay’da sergileniyor

Ortak Varoluş isimli taban mozaiği dünyanın en geniş taban mozaiği ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor. Yaklaşık olarak 40 ton doğal taş ile 16 milyon küçük kare taşların kullanıldığı, Hatay’da bulunan bütün mozaik atölyelerinin de imece usulüyle çalışması bitirildi. Bin 600 metrekarelik alanda 45 metre çapında olan taban mozaiği uzaydan dahi gözükebilecek.

Konuya dair Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Banu Özdilek, mozaiğin özelliğinin ülkemizin her yanından gelen renkli taşlar ile yapılması ve elle işlenmesi olduğunu söyleyerek, “Bu dünyanın en geniş taban mozaiğidir. 45 metre çapında ve bin 600 metrekarelik alanda bu özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek. Bundan sonraki süreç için Guinness süreci başlayacak ve ülkemiz uluslararası alanda da tanınacak. Türkiye’nin dört yanından getirilmiş olan renkli taşlarla yapılması ve el ile işlenmesi en büyük özelliği.

Hatay’ın antik dönem Roma geleneğine atıf yapılıp, antik dönemin sanatıyla beraber modern bir tasarım anlayışı oldu. İsmi bu yüzden “Ortak Varoluş” ve teması ise barıştır. Bu eseri için 300’ün üzerinde kişi çalıştı ve burada kalıcı bir şekilde yerini aldı. Hatay’ın çeşitli kültürü ve derin tarihi katman katman anlatılıyor. Hatay’ın zengin ve renkli yapısıyla mozaiğin yerli yapısına yakışacak bir eser tasarlamaya gayret ettik.” şeklinde konuştu.

“Üniversitenin tasarım tescilli ilk patenti alındı”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Arkeolog Dr. Hasan Onur Tıbıkoğlu’ysa Hatay şehir tarihinde ilk kez noter devir sözleşmesine konu olan sanat eserinin yapıldığını ifade ederek, “Tasarım sürecimiz çok önemli protokollerle yapıldı. Üniversitemizin ve Hatay’ın tarihine geçmiş ilkleri barındırıyor. Kamu ve üniversite iş birliğiyle yapıldı ve üniversitenin ilk tasarım tescili olarak patenti alındı. Üniversitemizde ilk ticarileşmiş ilk tasarım tescili olarak üniversite bilgisi kamuya aktarıldı. Noter devir sözleşmesine de konu olan ilk sanat eseridir bu. Hikayesi, grafik uygulamaları ve tasarımı yaklaşık olarak 2 ayda bitirildi. Ardından ise yapım aşamasına geçildi. Yapılmasında Hatay mozaik sektörünün olabildiğince geniş bir şekilde temsilinin büyü bir önemi vardı. Bu Hatay’ın birliktelik ve barış kültürüne atıfta bulunan bir ilkeydi. Yalnızca sanatçılarımız yoktu, uzmanlar ve bilim insanları var. Mühendisliğinde, alt yapısında, teknik yerlerinde çalışma yapan 300’ün üzerinde kişi gönüllü davrandılar.” dedi.

“Hatay, barışı beraber yaşayarak temsil etmiştir”

Tıbıkoğlu, “Ortak Varoluş” adını kullanmalarının nedenini ise Hatay’ın değerlerini yansıtması olduğunu kaydederek, “Hatay, derin tarihinden çok fazla kültürleri içerisinde yansıtmıştır. Uzun seneler bu kültürler beraber yaşadığından Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değerlerinde ortaya koymuş olduğu en mühim ilkelerden biri olan barışı hep beraber yaşayarak burada temsil etmiştir. İçinde Asi’nin, Amik ovasının taşıdığı şehir, Akdeniz’in öte yandan şehre dokunuşu anlatılarak hem toprak bereketinin artması, hem bilginin taşınması hem de ekonomiyle beraber refah içerisinde Hatay medeniyetinin kurulması anlatılıyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)