4 bin 500 yıllık kaplarda ağrı kesici bulundu

Eskişehir'e bağlı Seyitgazi ilçesinde 26 sene evvel başlatılan Küllüoba Höyüğü kazılarında, 4 bin 500 senelik kapların içinde ağrı kesici etken maddesinin kalıntısına rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 20.09.2022, 22:08
4 bin 500 yıllık kaplarda ağrı kesici bulundu

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle gerçekleştirilen faaliyetler, BŞEÜ'den (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi) Doç. Dr. Murat Türkteki başkanlığındaki ekip tarafından yapılıyor.

"Günümüzde de kullanılan bir etken madde"

Türkteki, basın mensuplarına, Küllüoba'da bu sene üç alanda çalışma yaptıklarını, bunlardan biri olan mezarlıkta 120'yi aşkın gömüyle karşılaştıklarını ifade etti.

Höyüğün batı kısmındaki yerleşimin en erken mimarisini gün yüzüne çıkarmaya yönelik farklı bir alanda çalışma yaptıklarını kaydeden Türkteki, şu ifadelere yer verdi:

"Diğer yandan hedefimiz, höyüğün özellikle milattan evvel 2500'lü yıllarda, yani günümüzden 4 bin 500 sene evvelki uluslararası ilişkilerini ortaya koyan bölgenin hem Kuzey Ege hem de Kuzey Suriye'yle, Ege dünyası ile bağlarını gösteren birtakım çalışmalar yapmaktı. Bu faaliyetler esnasında özellikle rastladığımız bulgulardan biri ritüel çukuru, tören ya da adak çukuru olarak nitelendirilen çukurlardı. Bahse konu çukurların içine genellikle özel eşyalar konulduğunu biliyoruz. Bu eşyalardan biri de 'depas' olarak adlandırdığımız çift kulplu içki kabı. Söz konusu kapta daha evvel gerçekleştirdiğimiz analizlerde ilk kez salisilik asit tespit ettik. Bu madde, söğüt ağacının kabuğundan çıkarılan ve aslında günümüzde de kullanılan ağrı kesicilerin yapımında sıklıkla tercih edilen bir etken madde. Bunu şu ana dek ilk kez tespit etmiş olduk."

"İlk kez maddi olarak ortaya koyduk"

Türkteki, bahse konu çukurların merasimler için açıldığını, içine kapların konulmasının akabinde kapatıldığını öngördüklerini aktardı.

Merasimlerin her daim kutlama değil, belki de bir üzüntüyü gösterdiğini ifade eden Türkteki, "Yani cenaze merasimi gibi de düşünülebilir. Yani biraz daha yatıştırıcı etkisi olan bir ham madde, ağrı kesici bu iş için de kullanılmış olmalı fakat çok eski yazılı kaynaklardan da net bir şekilde biliyoruz ki aslında bitkisel ilaçlar her daim vardı. Bunu ilk kez maddi olarak ortaya koymuş olduk." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)