350 bin sterline alıcı buldu: Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosu satıldı!

İngiltere’deki Sothebys’s müzayede evinde satışa sunulan Kanuni Sultan Süleyman portresi satıldı. Londra’da İtalyan bir ressam tarafından yapılan tablo, 350 bin sterlin yani 4 milyon liraya alıcı buldu.

KÜLTÜR-SANAT 31.03.2021, 16:20 01.04.2021, 13:11
350 bin sterline alıcı buldu: Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosu satıldı!

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan müzayede evi olan Sothebys’s, bünyesinde bulundurduğu Osmanlı Devleri’nin önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın portesini nihayet satışa sundu. Çevrimiçi ve telefon üzerinden yapılan açık arttırma, "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" başlığıyla yapıldı. Açık arttırmada 183 eser satışa sunulurken, Kanuni portresi için ilk olarak, 60 bin sterlin, yani 691 bin TL lik bir fiyat açılışı yapıldı.

350 bin sterline satıldı

Portre için teklifler git gide arttı. Esere yapılan son fiyat teklifi ise, 350 bin sterlin yani 4 milyon TL oldu. Bu fiyata alıcısına kavuşan eserin sahibi ise açılanmadı. Bu fiyat vergilerle beraberi 438 bin sterline yaklaşıyor. Tabloda Kanuni’nin 43 yaşındaki hal resmedilirken, tablonun 16. yüzyıla ait olduğu belirlenmişti. Eser, Sotheby’s müzayede evinde satılan üçüncü Kanuni Sultan Süleyman tablosu olarak da dikkat çekti.

Mihrimah Sultan portresi de satıldı

Müzayedede ayrıca, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olma kızı Mihrimah Sultan için yapılan tablo da 60 bin sterline satıldı. Neredeyse 691 bin TL’ye tekabül eden tablonun, 16. yüzyılın sonları veya 17. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Portrelerin yapılma dönemi ise, Kanuni’nin Preveze Deniz Zaferi'nde Haçlı donanmasını ve Irak'ta Safevileri yenmesinden sonra yapıldığı zamana tarihlendiriliyor.  Müzayedede ayrıca Osmanlı dönemine ait çeşitli kilimler ve eskiden kalma Kuran-ı Kerim gibi parçalar da satıldı.

Yorumlar (0)