30 bin dolarlık tespih!

Bu tespihin dünyada bir eşi yok. 6 ülke gezdi, Hindistan’da işlendi, 30 bin dolara satışa çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 22.03.2020, 14:48
30 bin dolarlık tespih!

Bingöl'de bulunan ve oldukça pahalı olan göktaşını, Muğla ilinin Bodrum ilçesine getiren tespih ustası meteor taşını işlemek için 6 ülkeye gönderdi. 6,5 ayda meteor taşını tespihe çeviren usta, dünyada bir örneği daha olmayan tespihi 30 bin dolara satışa çıkardı.

Kehribar, Oltu, gümüş, altın ve değerli taşlardan yapılan tespihlerden sonra meteor taşından da tespih üretildi. 2015 senesinde Bingöl ilinin Sarıçiçek köyüne düşen göktaşını satın alan tespih ustası İsmail Ergün, işlenmesi için meteor taşını 6 ülkeye gönderdi. Hindistan’da işlenebilen taş 3 yıldır satışta tutuluyor.

6 ülke gezdi ve son olarak Hindistan’da işlendi

Devlet sanatçısı, hattat ustası ve koleksiyon tespihi üreticisi İsmail Ergün Bingöl'e giderek paha biçilemeyen göktaşını satın aldı.

Aldığı taşın meteor olduğuna dair MTA'dan olur alan İsmail Ergün, atölyesinde taşı işlemeye çalıştı, oldukça sert yapısıyla bilinen meteor taşını bir türlü işleyemeyen hattat ustası ve tespih koleksiyoncusu İsmail Ergün, taşı 6 ülkeye göndererek tespihe çevirmeye çalıştı ancak hiçbir ülkeden olumlu yanıt alamadı. En son Hindistan’a gönderilen taş elmas işleme atölyesinde tespihe dönüştürülebildi.

Hindistan'da 6,5 ay boyunca ince ince dokunarak tespihe dönüştürülen göktaşının sahibi İsmail Ergün, tespihi 30 bin dolara satışa çıkardı. Sıfır bir araba fiyatında olan göktaşı tespihi ise 3 yıldır satışta bulunuyor ancak fiyatının yüksek oluşu nedeniyle henüz alıcı çıkmış değil. Dünyada sadece 1 adet bulunan tespihi görmek isteyenler, sanatçı İsmail Ergün'ün mekanını ziyaret ediyor.

Tespihin fiyatı 30 bin dolar ancak maliyeti de bu fiyata yakın

Meteor taşından yapılan tespihin 30 bin dolara satışta olduğun ifade eden İsmail Ergün, “Tespihin fiyatı 30 bin dolar, satmayı düşünüyoruz ve talihlisini bekliyoruz. Güzel bir tespih, halen popülerliğini koruyor. Bunun gibi bir çalışma henüz daha yapılmadı dünyada. Göktaşından hiç kimse tesbih yapmadı. Göktaşını işleyip tespih yapmak zaten çok zordur. Maliyeti fiyatına yakın oldu ama sonuçta koleksiyona böyle bir değer kazandırmış olduk.” diye konuştu.

Hindistan’da elmas atölyesinde işlendi

Devlet sanatçısı İsmail Ergün, taşın 6 ülke gezdiği bilgisini vererek şunları söyledi:

“Bingöl’e düşen bir göktaşıydı. Biz Bingöl’den temin ettik bu taşı. Kolay işleyebiliriz diye düşünmüştük. Bizim kendi atölyemiz var taşları işleyebiliyoruz. Fakat biz bu taşı işleyemedik. Çok uzun uğraşlar sonucunda başarılı olamadık. Taşı yurt dışına gönderdik. 6 ülkeyi gezdi taş, en son Hindistan’da bir atölyede işleyebildik taşı. Hindistan’da elmas atölyeleri var, orada işlenebiliyor, teknolojileri bu konuda çok ilerde. Bir takım işlemlerini Malezya’da gerçekleştirdik.

Türkiye’de atölyemizde ince işlerini kendimiz yaptık. Dizilimini ve altından imame ve püsküllerini biz tasarlayıp yaptık. 6,5 ay sonunda tespih ortaya çıkabildi. Uzun bir süreç oldu ama değdi ve çok güzel bir tespih oldu. Güzel bir koleksiyon, tespih koleksiyoncuları için nadide bir eser ortaya çıktı.”

Yorumlar (0)