3 bin yıllık gizem açığa çıktı!

Antik Mısır'a dair 3 bin yıllık gizem, şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 05.12.2019, 10:22 05.12.2019, 10:29
3 bin yıllık gizem açığa çıktı!

TT320 olarak isimlendirilen Antik Mısır lahiti, Teb Nekropolü'nde Deir el-Bahari kompleksinin bitişiğinde bulunuyor. Bu lahit, önceleri Pinedjem II, eşi Neskhons ve yakın aile bireylerinin ebedi istirahatgah yeriydi. Pinedjem II, Mısır Krallığı'nın gerileme dönemine rastlayan ve çok fazla lahit hırsızının bulunduğu MÖ. 969 yılında hayatını kaybetmişti. 

Başpapaz, 9. Ramses döneminde 3 bin sene boyunca gizemini koruyacak son derece gizli bir yöntem buldu. 

İngiltere merkezli televizyon kanalı Channel 5'te yayınlanan ve sunuculuğunu Bettany Hughes'ın yaptığı "Egypt’s Greatest Treasures" programında bu ilginç konu gündeme geldi. 

Sunucu Hughes, Mısır Kralının cesedinin oldukça ilginç bir noktada bulunduğunu ifade etti.

Çiftçi tarafından satıldığı ortaya çıktı

Hikâyenin Luksor şehrinde başladığını kaydeden Hughes, 1881 yılında Mısır Firavunlarına ait değerli bazı eşyaların Abd el-Rassul adlı bir çiftçi tarafından satıldığını bildirdi. 

Hughes, El-Rassul'un sorgu için gözaltına alındığını kaydederek, çiftçinin sattığı hazinelerin kaynağını itiraf ettiğini bildirdi. 

Yetkililerle iş birliği yapmak için anlaşmaya varan el-Rassul, bu kişileri TT320'nin de yer aldığı bölgeye getirdi.

Nil Vadisi yakınlarında bulunan bu bölgede araştırma yapmaya başlayan arkeologlar, yerin 13 metre altında Antik Mısır dönemine ait çok sayıda eser bulunduğunu ortaya çıkardı.

40'tan fazla mumya bulundu

Arkeologlar tarafından yerin 13 metre altında Firavunlara ve Kraliçelere ait 40'tan fazla mumya keşfedildi.

Yaklaşık 3 bin sene kadar önce Pinedjem isimli bir papaz, Krallar Vadisi'nde bulunan değerli hazinelerin yanında mumyaları da hedef alan hırsızlara karşı son derece tehlikeli bir plan yaptı.

Pinedjem ve havarileri, hırsızlık süsü vererek lahitlerden çıkardıkları mumyaları dağlık bir bölgeye taşıdı. 1881'e kadar kimsenin keşfedemediği bu mumyaları, çiftçi el-Rassul'un keçisi otlarken buldu.

Yorumlar (0)