3 bin 700 yıl önce bit tarağına kazınan cümlede ne yazıyor?

İsrail'de Lachish isimli eski bir Kenan şehir devletinin kalıntıları arasında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, "tarihte bilinen en eski alfabe" ile yazılmış ilk cümleyi keşfetti. 17 harften oluşan cümlenin, yaklaşık 3 bin 700 yıl önce bir tarağın üzerine kazındığı kaydedildi. Peki tarihi tarakta ne yazıyor? Detaylar haberde...

KÜLTÜR-SANAT 10.11.2022, 11:22 10.11.2022, 17:28 Hakan Öksüz
3 bin 700 yıl önce bit tarağına kazınan cümlede ne yazıyor?

Eski alfabeler kullanılarak yazılan metinleri çözme çalışmalarına devam eden arkeologlar, İsrail'de önemli bir keşifte bulundu. İsrail'de yapılan çalışmalar sonucunda tarihte yazıya geçirilen ilk cümle bulundu. Söz konusu cümlenin, bilinen en eski alfabe ile yazıldığı kaydedildi. 3 bin 700 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarağın üzerindeki yazının, M.Ö. 1800 civarında yazıldığı düşünülüyor.

Kenan diliyle yazılmış

Tarağın üzerindeki cümleyi çevirmeye çalışan arkeologlar, uzun uğraşlar sonucunda bunu başardı. Söz konusu yazıda, "Bu diş, sakal bitlerini ve saç bitlerini kökünden söküp atsın" denildiği kaydedildi. Bu yazının, "tarihte bilinen ilk cümle" olduğu ifade edildi. Edinilen bilgilere göre söz konusu yazı, en eski alfabetik sistem olarak bilinen "Kenan" diliyle yazılarak tarağın üzerine geçirildi. 

Cümle, 17 harften oluşuyor

Sami dili konuşan kişiler tarafından M.Ö. 1800'lerde yazıldığı tahmin edilen cümle, boyu 2,5 santimetre ve eni 3,5 santimetre olan bir tarağın üzerine kazınmış. Bu tarağın, Lachish isimli bir Kenan şehir devletinin kalıntıları arasında bulunduğu belirtildi. Koruma amacıyla temizlenen tarağın üzerinde ortaya çıkarılan cümlenin, 17 harften oluştuğu kaydedildi.

Lachish şehir devletinin, Demir Çağı'nda Judean krallığındaki en önemli bölgelerden biri olduğu hatırlatıldı. Daha önce de Lachish harabelerinde duvarlarda kazınan yazıların bulunduğu, ancak bunların 2-3 kelimeden oluştuğu belirtildi. 

Yosef Garfinkel, yazının içeriğinden bahsetti

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde görevli Yosef Garfinkel, bulguya ilişkin, "Şimdiye kadar İsrail'de bulunan Kenen diliyle yazılmış ilk cümleyi keşfettik. Taraktaki yazıda, saç bitlerinin yok edilmesi arzusu dile getirilmiş. Artık saçları koruyan modern ilaçlarımız var. O dönemlerde ise ellerindeki tek şans, dilekte bulunmaktı." dedi.

Yorumlar (0)