2400 yıllık lahit bulunan Bodrum’daki kazıdan altın çıktı!

Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir inşaatta bulunan ve 2400 yıllık olduğu belirlenen lahit mezar, herkesi şaşkına çevirmişti. Mezardan çıkan değerli eşyaları ise, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyada paylaştı. Mezardan çıkan altın değerindeki küçük parçalar ise şaşırttı.

KÜLTÜR-SANAT 05.04.2021, 09:52 06.04.2021, 12:24
2400 yıllık lahit bulunan Bodrum’daki kazıdan altın çıktı!

Bodrum’daki bir inşaat esnasında bulunan ve yetkilileri harekete geçiren 2 bin 400 yıllık lahit, kültür varlığı adına heyecanlandırmıştı. Yapılan kurtarma kazıları sonucunda ve araştırmalara sonucunda 2 bin 400 yıllık olcuğu belirlenen lahit mezar açıldı. Mezarın içinden çıkanlar şaşkına çevirirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sosyal medya üzerinden mezardan çıkan değerli eşyaları paylaştı.

Lahitte 2 ceset ve değerli eşyalar belirlendi

Yıllar boyunca hiç gün yüzüne çıkmamış olan lahit mezar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılım gösterdiği bir törenle açılmıştı. Tınları geçen bir ağırlığa sahip olduğu belirlenen lahit mezar, vinç yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılmıştı. Lahit açıldığında, içerisinde 1 kadın ve 1 erkek cesedi çıkmıştı. Ayrıca mezarda bir de küp çıkarken, bir vazo ve altın değerindeki eşyalar da içerisinde bulundu.

Eserler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek

Mezarın içerisi açıldığında, içerisi çamurla kaplı olduğu için uzmanlar tarafından titiz bir çalışma yürütüldü. Mezarın içerisinden çıkanları yakından takip eden Bakan Ersoy, Bodrum’da mezar ortaya çıkan bölgeleri geçici olarak kapattıklarını ve eserleri korumak amacıyla çalışmalar yürüteceklerini belirtti.



Milattan önce dördüncü yüzyıla dayanan 15 mezar ve birçok eser üzerine çalışıldığını söyleyen Ersoy, eserlerin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)