2021 yılının son keşfi: 1400 yıllık

Mersin'de bulunan Uzuncaburç Antik Kenti'ndeki kulede devam eden kazı faaliyetlerinde, geçtiğimiz hafta 1400 senelik kolye ucu, kolye, muska, küpe, göğüs zinciri ve bileziğin yer aldığı 19 parça eser ile bir iskelet gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 01.01.2022, 22:54 03.01.2022, 09:16
2021 yılının son keşfi: 1400 yıllık

Uzuncaburç Antik Kenti'ndeki kazı faaliyetleri, Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu başkanlığında sürdürülüyor.

Antik kentte yer alan kulenin kazı ve restorasyon faaliyetlerinde, geçtiğimiz hafta bir iç odada milattan sonra 6. yüzyıl sonu 7. yüzyıl başına ait olduğu düşünülen yaklaşık 1400 senelik 19 parça esere ulaşıldı.

Kolye ucu, kolye, muska, küpe, göğüs zinciri ve bileziğin aralarında yer aldığı korunmuş haldeki eserlerin yanında bir de iskelet bulundu.

Kulede gün yüzüne çıkarılan eserlerin, Sasaniler ve Bizans İmparatorluğu arasındaki savaşta meydana gelen tahribat esnasında çıkan yangında, kulenin katlarının yerle bir olmasıyla toprak altında kaldığı, iskelete ait olan parçaların da yangın esnasında kulede yer alan bir şahsa ait olduğu sanılıyor.

Ulaşılan eserlerin gerekli faaliyetlerin sonrasında Silifke Müzesi'nde sergilenmesi bekleniyor.

"İskelet bir kadına ait"

Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, basın mensuplarına verdiği demeçte, heyecan verici buluntulara rastladıklarını ifade etti. 

Gerçekleştirilecek karbon testleri ve hazırlanacak bilimsel raporlar kapsamında buluntulara dair bilgilerin gün yüzüne çıkarılacağını kaydeden Yazgı, edinilen bulgulardan iskelet parçalarının bir kadına ait olabileceğine ilişkin tahminlerinin bulunduğunu da kaydetti.

Çok heyecan verici bir çalışma süreci sürdürdüklerinin altını çizen Yazgı, şöyle konuştu:

"Arkeoloji biliminin temelinde gizemin çözülmesinin de heyecanı mevcut. Bu tarz buluntularla beraber tüm çalışma arkadaşlarımız heyecan içinde bunun hikayesini, gerçek manada o dönemde yaşanmış olayları tanımlamaya çabalıyorlar. Bu nesneler bizim için o nedenle çok önemli."







Yorumlar (0)