2021 Oscar’ın en iyisi: Nomadland filmine dair merak edilenler!

Yönetmenliğini Asyalı yönetmen Chloe Zhao’nun üstlendiği ve başrolünde ödüllü oyuncu Frances McDormand’ın yer aldığı ‘Nomadland’ filmi, 2021 Oscar Ödülleri’nde En İyi Film ödülünü almıştı. Hikâyesiyle izleyiciyi oldukça etkileyen ve ödülleri toplayan filme dair merak edilenleri, sizler için bir araya getirdik…

KÜLTÜR-SANAT 27.04.2021, 13:51 27.04.2021, 21:15
2021 Oscar’ın en iyisi: Nomadland filmine dair merak edilenler!

Göçebe bir hikayeyi anlatan ve hayatın bir gerçeği olan ‘ekonomik kriz’ konusuna önemli göndermeleri bulunan bir film, 2021 yılına adeta damga vurdu. Yönetmenliğini Chloe Zhao’nun üstlendiği ‘Nomadland’ filmi, bir çok ödül toplayarak sinema dönemini adeta etkisi altına alırken, konusuyla da herkesi derinden içine hapsetti. Filmin yapılması fikri ise, 2017’de yayına giren ‘Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century ‘ adlı kitabına dayanıyor.



Filmde gerçek göçebeler de rol aldı

Kitabın yazarı Jessica Bruder’dan hakları satın alan Frances McDormand ve Peter Spears, filmi yapmak üzer harekete geçti. İkili 2017 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde, Chloe Zhao’nun ‘The Rider’ adlı filmini izledikten sonra, Zhao ile görüşmeye karar verir. Görüşmeler sonucunda Zhao, filmin senaryosunu yazmayı kabul eder ve ön prodüksiyon süreci başlar. Filmde ayrıca gerçek göçebelerin de yer alamsı dikkat çekiyor. Filmin yapımcısı olan Frances McDormand, aynı zamanda filmin başrolünde yer alıyor. Filmde ayrıca David Strathairn, Dave karakteriyle izleyici karşısına çıkıyor. Filmde rol alan gerçek göçebeler arasında Linda May, Charlene Swankie, Peetrr Spears, Derek Endres ve Bob Wells yer alıyor.



Nomadland, 60 yaşındaki bir kadının ekonomik kriz sonrası yaşadığı buhrana ve arabasını karavan haline getirip kasaba kasaba dolaşmasına odaklanıyor. Nevada kırsalında yaşamakta olan Fern, sahibi olduğu her şeyi kriz yüzünden kaybeder. Minibüsünü karavan haline getiren Fern, bir göçebe gibi karavan parklarında yaşamaya başlar. Bir yandan yeni insanlarla tanışan bir yandan da farklı farklı işlere girip çıkan Fern, farklı bir hayatın içinde yeni keşiflerle kendini bulacaktır.



Ödül sezonuna damga vurdu

Dünya galasını Venedik Film Festivali ve Toronto Film Festivali’nde eş zamanlı olarak yapan film, 11 Eylül’de ilk olarak görücüye çıkmıştı. Festivallerden ödülle dönen filme; Venedik’ten Altın Aslan Ödülü ve Toronto’dan Seyirci Ödülü gelmişti. 78. Altın Küre Ödülleri’nde yarışan Nomadland, Drama Dalında En İyi Film ödülünü ve ayrıca Chloe Zhao ile ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü de kazanmıştı. Film Eleştirmenleri Birliği ve BAFTA’Dan da ‘En İyi Film’ ödülüyle dönen filmin oyuncusu Frances McDormand’a da bir çok ödül gelmişti.



2021 yılında doksan üçüncüsü düzenlenen Akademi Ödülleri yani Oscar Ödülleri’nde altı dalda adaylık yakalayan film, tamı tamına üç dalda ödül aldı. Törenin en büyük ödülü olan ‘En İyi Film’ ödülünü alan filmin yönetmeni Chloe Zhao da, ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandı. Zhao bu ödülü alarak, Oscar tarihinde ödül kazanan ikinci kadın yönetmen oldu. Ayrıca Zhao’nun Asya kökenli ilk yönetmen olması da dikkat çekerken, filmin oyuncusu Frances McDormand da ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazandı. Filmde Fern karakterini canlandıran McDormand, daha önce bu ödülü‘Fargo’ ve ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ filmleriyle de almıştı. Böylece McDormand’ın almış olduğu üçüncü ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü olmuş oldu.

Yorumlar (0)