2020 yılının internette kitap enleri açıklandı!

2020 yılının internette en çok aratılan, okunan ve satılan kitapları, kitap alışveriş platformu Kidega tarafından belirlendi. Platform kapsamında ayrıca, en çok kitap okuyan 10 şehir ve yayınevleri de açıklandı.

KÜLTÜR-SANAT 26.01.2021, 11:45 27.01.2021, 09:24
2020 yılının internette kitap enleri açıklandı!

2020 yılında tüm dünyayı saran salgın sürecinde herkes evlere kapanırken, alışverişlere de ‘online’ talep daha da çok arttı. Online kitap alışveriş platformu Kidega, 2020 yılının kitap alışverişi oranlarını, en çok alınan kitapları ve yayınevleri ile en çok kitap okuyan 10 şehri oranlara göre belirledi.

En çok kitap okuyan yaş grubu, 25-34 yaş arası olarak belirlendi

Bu yıl en çok kitap okuyan şehirler arasında ilk sırada İstanbul yer aldı. Ardından Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Eskişehir ve Muğla listeyi sıralayan şehirler oldu. Bu oranların şehirlerdeki nüfusla da orantılı olduğu belirlendi. Bu süreçte en çok kitap alan yaş grubu ise, yüzde 31’lik ortalamayla 25-34 yaş arası oldu. İkinci sırada ise yüzde 21 oranıyla 18-24 yaş grubu ve üçüncü sırada ise yüzde 20 ile 35-44 yaş grubu yer aldı.

2020’de en çok sipariş edilen ve okunan kitaplar listesinde ise ilk sırada, Jose Saramago’nun ‘Körlük’ adlı eseri yer aldı. Liste Deniz Erten’in altı kitaptan oluşan seti ‘İşaretler’, José Mauro de Vasconcelos’in ‘Şeker Portakalı’ ve Fiyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’ adlı romanlarıyla devam etti. Bu yıl en çok tercih edilen yayınevi ise, İş Bankası Kültür Yayınları oldu. Sırasıyla yayınevini Yapı Kredi Yayınları, Can Yayınları, İthaki Yayınları ve Alfa Yayınları takip etti.

“Harry Potter” ilgisi devam etti

Bu yıl kitap platformlarında, ‘kitap’ dışında satılan ürünler arasında ise en çok “Harry Potter 2021 Ajanda x Mösyö Taha” alındı. Ayrıca Ajanda 2021: Hayat Memat, Kidega Yılbaşı Temalı Türk Kahvesi Hediye Seti ve 2021 Bi' Film Ajandası da en çok satıln alınanlar arasında. Kitap dışında en çok, yılbaşının yaklaşmasıyla beraber 2021 ajandalarına bir yönelme olduğu belirlendi. Kidega’da ise en çok aratılanlar da bu kapsamada değerlendirildi. Listenin ilk sırasında, kitaplara ve filmlere konu olan büyülü süper kahraman “Harry Potter” yer aldı. Onu Kral Şakir, Freud, Karantina ve Ajanda kelimeleri takip etti.

Okuyucular bu yıl en çok edebiyat, roman, çocuk kitapları, tarih, insan ve toplum ile kişisel gelişim türündeki kitaplara yöneldi. Bu dönemde internette kitap satışı, 3 kata kadar arttı. En çok 2020 yılının Nisan, Mayıs ve Aralık aylarında internetten kitap alışverişi yapıldığı belirlenirken, bu süreçte markaların bir bakıma hizmet kalitesini de ortaya koydukları gözlemlendi.

Yorumlar (0)