20 metrekarelik alanı ortaya çıktı: 7 bin 500 yıllık

Kahramanmaraş'a bağlı Türkoğlu ilçesinde bulunan Domuztepe Höyüğü kazılarında, 7 bin 500 sene önceye ait olduğu değerlendirilen silo ve yerleşim yeri tespit edildi.

KÜLTÜR-SANAT 08.09.2021, 01:29
20 metrekarelik alanı ortaya çıktı: 7 bin 500 yıllık

Kelibişler Mahallesi yakınlarında gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çatısı altında Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında devam ediyor.

"Ön Sümerler'e ait yapılara rastladık"

Höyükte, Ön Sümerler dönemine ait olduğu belirlenen tarihi yapılar ile 7 bin 500 sene öncesine ait olduğu değerlendirilen yerleşim yerine erişildi.

Doç. Dr. Halil Tekin, basın mensuplarına, bu seneki kazılarda Sümerler Uygarlığı'nın öncü grubu olan Ön Sümerler'e ait önemli yapılara rastladıklarını ifade etti.

Kazılara başladıkları günden bu yana Ön Sümerler topluluğunun Anadolu'da ikamet ettiğini savunduklarını anımsatan Tekin, gün yüzüne çıkan objelerin de düşüncelerine destek verdiğini kaydetti.

20 metrekarelik kısmı gün yüzüne çıktı

Bu seneki çalışmalar esnasında kazı alanındaki son köy yerleşiminin 20 metrekarelik bölümünü ortaya çıkardıklarını ve 3 metre çapında siloya ulaştıklarını dile getiren Tekin, söz konusu yapıların da köyün yalnızca bir kısmına ait olduğunu düşündüklerinin altını çizdi.

Detaylarının sürmekte olan kazılarda ortaya çıkacağını ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

"Burası Ön Sümerler olarak adlandırdığımız, günümüzden 7 bin 500 sene öncesine ait somut bir yerleşim alanı. Biz Ön Sümerler'in belki de batı kolunun burada yaşadığını, yerleşik bir yaşam sürdüklerini kanıtlamış olabiliriz."

"Eşsiz bir potansiyele sahip"

Doç. Dr. Tekin, kazı faaliyetlerindeki buluntuların kendilerini bir hayli heyecanlandırdığını söyleyerek, önümüzdeki yılki kazı çalışmalarında ilk köy yerleşimini kazmak istediklerini kaydetti.

Höyüğün oldukça geniş bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Tekin, "Domuztepe'de çok geniş ve büyük bir yerleşimden söz ediyoruz. 22 hektar gibi devasa bir alan söz konusu. Yalnızca ülkemiz veyahut yakın coğrafyamızda değil, dünyada bu dönem için bu denli geniş bir yerleşim yeri şu ana dek kayıtlara geçmedi. Bu eşsiz bir potansiyeli barındırdığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Höyüğün yalnızca kamulaştırılan kısımlarında kazı çalışması yapıldığını dile getiren Tekin, diğer bölgelerin kamulaştırılması için de çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

































Yorumlar (0)