20 bin kişi kapasiteli! Barbaros Hayrettin Paşa Camii açılışa hazırlanıyor

Yaklaşık 2 sene önce temeli atılan Barbaros Hayrettin Paşa Camii, açılış için gün sayıyor. Süleymaniye Camii’nin bir benzeri olarak tasarlanan Barbaros Hayrettin Paşa Camii, 20 bin kişi kapasitesiyle dikkat çekiyor. 

KÜLTÜR-SANAT 28.09.2022, 11:25 29.09.2022, 08:56 Hanife
20 bin kişi kapasiteli! Barbaros Hayrettin Paşa Camii açılışa hazırlanıyor

Mimar Sinan’ın, “Kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii’ne benzer bir yapı Beşiktaş Levent’te yükseliyor. Temeli yaklaşık 2 sene önce atılan ve aynı anda 20 bin kişiyi ağırlama özelliğine sahip olan Barbaros Hayrettin Paşa Camii, artık açılış için gün sayıyor. İhtişamıyla kendine hayran bırakan dev cami, hizmete açıldığında Sarıyer Büyükdere’den Yıldız Hamidiye Camii’ne kadar uzanan bölgenin tek büyük cami olacak. 

2022 yılı bitmeden açılışı yapılacak

Öte yandan Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Tarihi projenin açılışının 2022 yılı bitmeden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Adını Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası ve Türk denizcilik tarihinin unutulmaz isimlerinden olan Barbaros Hayrettin Paşa’dan alan dev cami, iç ve dış dekorasyonuyla da büyülüyor. Caminin hem iç hem de dış dekorasyonunda mavi tonlu renkler ve martılar bulunuyor.

“Çalışmalarda sona gelmiş durumdayız”

Cami inşaatında gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan inşaat mühendisi Ergin Külünk, “Artık çalışmalarda sona gelmiş durumdayız. Camimizin temelini yaklaşık 2 yıl önce atmıştık. Özel bir temel atma merasimimiz de olmuştu. 2 yıl boyunca geceli gündüzlü çalışmaya devam ettik. En kısa sürede camimizi vatandaşlarımıza sunabilmek için mücadele ettik. Ancak bu süreçte mesleğimizin gerektirdiği her bir noktaya harfiyen uyuldu ve iş güvenliği konusunda üst düzey önlemler alındı. Çok şükür bugün projemizi bu seviyelere taşımış olduk. 4 minaremizdeki çalışmalar tamamlanmış durumda. 3 minaremizin de iskeletini söktük. Minaremizin külahının hemen altında yer alan martılarımız şimdiden bizlere selam vermeye başladı” ifadelerini kullandı. 

Denizi andıran mavi tonlu renkler kullanıldı

Camiye verilen ismin çok anlamlı olduğunu vurgulayan Külünk, “Barbaros Hayrettin Paşa, Türk tarihi açısından çok önemli bir isim. Camimizin adı sebebiyle projemizde ağırlıklı olarak denizi andıran mavi tonlu renkleri kullandık. Ana kubbemizin yazısı paslanmaz çelikten altın rengine dönüştürüldü. Böylelikle kesinlikle solmadan o yazımız orada ömür boyu kalacak. Al-i İmran suresindeki ayeti kerimelerimizi oraya yazdık. Kuşak yazımız ise Rahman suresinin tamamı” şeklinde konuştu. 

Camimizin dayanıklılığına yönelik çok büyük bir hassasiyet gösterildi”

Camide kullanılan malzemelere ilişkin de bilgiler veren Külünk, “Camimizde tamamen yerli imkânlarla, ülkemizde üretilen malzemeleri kullanmaya çalıştık. İnşaat aşamasında camimizin dayanıklılığına yönelik çok büyük bir hassasiyet gösterildi. İnşallah 2022 yılı sona ermeden camimizin açılışını yapacağız ve burada namazımızı kılacağız. Yaklaşık 20 bin insanımız aynı anda burada ibadet edebilecekler. İnşallah Allah bizlere en kısa sürede projemizi tamamlamayı nasip eder ve camimizi vatandaşlarımıza hediye etmiş oluruz. Bunun hayaliyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)