194 senelik İzmir kütüphanesindeki el yazması eserlere özel eldivenlerle bakılıyor 

Osmanlı Padişahı II. Mahmut öneminde sarayda görev yapan Necip Paşa’nın 1827’de İzmir’de yaptırdığı Necippaşa Kütüphanesi’ndeki 5 bin 186 el yazması esere özel eldivenlerle bakım yapılıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 21.11.2021, 16:17 21.11.2021, 16:28
194 senelik İzmir kütüphanesindeki el yazması eserlere özel eldivenlerle bakılıyor 

Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde saray görevlilerinden olan Necip Paşa’nın 1827 senesinde İzmir Tire’de yaptırdığı kütüphane, binlerce eser ile ilk günkü canlılığını korumaya devam ediyor. Necippaşa Kütüphanesi ismiyle geçen bu kütüphanede 5 bin 186 adet el yazması ve basma kitap bulunuyor.  



Yüzlerce nadir kitap bulunuyor 

Necip Paşa’nın kurucusu olduğu kütüphanede yüzlerce nadir eser bulunuyor. 194 senelik olan bu eserlerin “nadir” olanlar bölümündekilere yalnızca görevliler dokunabiliyor. Özel eldivenler giyerek dokunma sağlayan görevliler, ziyaretçilerin bu kitaplara dokunmalarına izin veremiyor.  



Kütüphane, haftanın belirli gün ve saatlerinde ziyaretçilere açık oluyor. Nadir eserler dışında tüm eserlere dokunabilen ve bunlar üzerinden bilgiler edinebilen vatandaşlar, 1160 senesinde yazılan ve burada sergilenen Kur’an-ı Kerim’e ulaşabiliyor. Ayrıca kütüphane içerisinde asırlık tarih ve tıp kitapları da yer alıyor.  



Kütüphanenin en eski eseri 860 yaşında 

Kütüphanenin en eski eseri, ülkemizdeki en eski nüsha olarak bilinen “İşarat ve’l Tembihat” isimli kitap. İbn-i Sina tarafından yazılan bu kitap, 860 yaşında.  



2018’de restore edildi 

Tire’yi ziyaret eden Necip Paşa, bölgede hocaların, medreselerin ve talebelerin çok olduğunu ve kitap okuma ihtiyacının da had safhada olduğunu görerek bu kütüphaneyi açmaya karar vermiş ve 194 senedir ayakta durmayı başarabilen bu kütüphaneyi yaptırmıştır. Düzenli aralıklarla restore edilen kütüphanenin son restorasyonu 2018 senesinde gerçekleştirildi. 

İlk restorasyon ise kütüphane kurulduktan 50 sene sonra yapıldı. Cumhuriyet döneminde önce de ikinci restorasyonu yapılan kütüphanenin müdürü Ahmet Kılıç, durumu şu şekilde aktarıyor: “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmasıyla 2015 senesinde başlatılan restorasyon 2018 senesinde tamamlandı. Bu, kütüphanenin şimdiye kadar geçirdiği en kapsamlı restorasyondu. Bu çalışmayla birlikte müze-kütüphane olarak tasarlanan mekan, ziyaretçilere açıldı. Biz de ziyaretçilere refakat edip kütüphaneyi tanıtmaya çalışıyoruz.” 



2 bin 200 adet yazma eser bulunuyor 

Kılıç: “Kütüphanemizde fizik, felsefe, matematik, kimya, tıp, tarih, biyoloji, sosyoloji ve coğrafya gibi alanlarda kitaplar bulunuyor. Ayrıca dini bilimler ve çeşit çeşit edebi eserler de kütüphanede yer alıyor. Bu kütüphaneyi müze gibi düşünüyoruz. Ziyaretçiler kitaplara dokunamıyor fakat isterlerse biz onlara örnek kitaplardan bazılarını gösteriyoruz. 2 bin 200 adet el yazması eser var ve bunlara çoğunlukla ziyaretçiler dokunamıyor. Bu kitapları okumak isteyenler olduğunda eldiven giyerek kitapları onlara gösterebiliyoruz.” 

Kütüphanede 7 gün 24 saat boyunca iklimlendirme cihazının çalıştığını ve alan sıcaklığının daima 18 derecede; nem oranının ise yüzde 60’ta sabit tutulduğunu belirten Kılıç, dışarıdan getirilen kitapların da önce fiziksel olarak temizlendiğini sonra da azot sterilizasyon cihazına konarak içeriye alındığını aktarıyor. 

Yorumlar (0)