1916'da basıldı... 360 kilogram altına eş değer

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Damga ve Darphane Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Balmumcu'da bulunan binası, Darphane arşivlerindeki paraların yanı sıra nişan ve madalyaların da aralarında olduğu çok sayıda esere de ev sahipliği yapıyor. Darphane Müzesi'nde 1916 yılında basılan ve o dönemde 360 kiloluk altına eş değer olan 50 bin liralık banknot da bulunuyor.

KÜLTÜR-SANAT 09.05.2022, 20:13
1916'da basıldı... 360 kilogram altına eş değer

Darphane Müzesi'nde ziyaretçilerin görebileceği eserlere ve koleksiyonlara dair açıklamada bulunan Kıymetler Muhafızlığı Amiri Yaşar Çukur, yaklaşık olarak 13 bin eserin müzede sergilendiğini dile getirdi.

Çok kıymetli nişan, madalya ve paraların müzede bulunduğuna işaret eden Çukur, "Müzemizde çok kıymetli parçalar var. Lidyalılara ait olan ilk para, Fatih Sultan Mehmet'in altın sultani parası, Artuklu paraları, Selçuklu paraları mevcut." diye konuştu. 

Çukur, Darphane'nin ürettiği tüm paraların arşivde korunduğunu, kanunlar gereğince her paradan iki adetin arşive eklendiğini belirtti.

"'Darphane' kelimesi 900 senedir kullanılıyor"

Randevu alınması halinde herkesin müzeyi ziyarette bulunabileceğini aktaran Çukur, Darphane'nin kuruluşuna dair şu bilgileri aktardı:

"Darphane yaklaşık olarak 555 seneden bu yana resmi olarak var. Fakat bu topraklarda 900 senedir bu kelime kullanılıyor. 1453-67 dönemi ise Darphane'nin kuruluş dönemi. Şu ana dek 3 ad ve 3 defa da çalışma şekli değişti. 

1984 yılında yayımlanan kararname ile Hazine ve Maliye Bakanlığı çatısı altına alındı. Damga ve Darphane Matbaası Genel Müdürlüğü olarak vatandaşlara hizmet ediyoruz."

Yaşar Çukur, söz konusu müzede dünyada yegane örneği olan eserlerin de bulunduğunun altını çizerek, bahse konu eserlere paha biçilemediğini belirtti.

360 kilo altına eş değer 50 bin liralık banknot da müzede

Darphane Müzesi'nde 1916 yılında basılan ve o dönemde 360 kiloluk altına eş değer, 50 bin liralık banknotun da bulunduğunu kaydeden Çukur, "Darphane Müzesi 3 ayrı kısımdan meydana geliyor. İlkinde nişanlar, ikincisinde paralar, üçüncüsünde ise madalyalarımız var." şeklinde konuştu.

"Paralar her daim alışveriş amacıyla kullanılmıyordu"

Çukur, dünya genelinde kadınlara resmi olarak hediye verilen ilk nişanların 'Şevkat Nişanı' ismiyle anıldığını ve müzede görülebileceğini ifade ederek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Koleksiyonumuzda ilk İslam parası da var. Allah'ın birliğini ortaya koyan İhlas Suresi de burada. Bu İslam dininin manifestosudur. Paralar her daim alışveriş amacıyla kullanılmıyordu. Bazen de zamanın haberini yapmak için kullanılıyordu. Örneğin 'Ağlayan Kadınlar' parasında, Selahaddin Eyyubi yaşamını yitirdiği zaman ağlayan dört kadını resmedilmiştir. Abdülmecid döneminde metal sıkıntısı yaşanmış ve bu sebeple de paralar küçülmüş. 

Darphane Müzesi Sergi Salonu, randevu alınması durumunda, pazartesi ve çarşamba günleri saat 8.30 ila 12.30 arasında gezilebiliyor. 

Yorumlar (0)