19 Mayıs’ta gençlere ilham olacak 32 film 

Osmanlı İmparatorluğu hızlı şekilde kan kaybederken uzak topraklardan çıkıp gelen Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının hangi motivasyonla yola çıktıklarını bilemiyoruz. Fakat Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerleyen gençliğin motivasyon, ilham ve azim kaynağını inşa edebiliriz! Yepyeni duygulara gebe olan 32 ilham verici filmi sizin için derledik. 

KÜLTÜR-SANAT 19.05.2023, 09:00 19.05.2023, 09:50
19 Mayıs’ta gençlere ilham olacak 32 film 

Zaman zaman kaybedilen motivasyonlar vardır! Pandemi döneminde evde kalan, iş bulmakta güçlük çeken, üst üste sınavlara girmek zorunda kalan, sosyal hayatından kopan gençleri düşündüğümüzde ise motivasyonun son zamanların en değerli kazanımı olduğunu varsaymak mümkün. Motivasyonu yeniden sağlamak için elinizde olan bazı şeyler var, örneğin size ilham olacak kişileri izlemek. Tam “Bittim.” dediğinizde hatırlayıp “Yeniden başlıyorum.” demenize yardımcı olacak 32 film, sizlerle. 



-Dalgalara Karşı (Soul Surfer)

Bethany Hamilton isimli bir sörfçünün hayatından ilham alınan bu film, “En önemli parçam eksik, ben yapamam.” diyenler için çekilmiş. Filmde, 2003 senesinde köpek balığı saldırısına uğrayan fakat kötü bir ısırık neticesinde sol kolunu kaybeden Hamilton’un sörf tutkusunun ağır basması konu ediliyor. 



-Steve Jobs

Teknoloji devi olan Apple’ın mimarı Steve Jobs, Amerika’dan oldukça uzak olan Suriye topraklarında Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Abdulfattah Jandali, geçim sıkıntısından dolayı Steve’i yalnızca birkaç haftalıkken evlatlık verdi. Uzun sene sonra ailesi ile buluşan Steve Jobs artık eski minik çocuk değildi. “Geçmişine takılıp kalanların ve onun gölgesinde yaşayarak başarısız olacağını düşünen kişilerin” izlemesi gereken bir belgesel film.



-Tehlikeli Yürüyüş (The Walk)

“Korkularından kaçamayanların” izlemesi gereken filmlerden olan The Walk’ta Fransız sanatçı Philippe Petit’in dünyaca ünlü İkiz Kuleler arasında yürüyüşünün hikayesi yer alıyor. Yükseklik korkusu ve “Ben yapamam” tabusuna sahip olan kişilere ilham olan film “sınır tanımıyor”.



-Özgürlüğün Şarkısı (Amazing Grace)

Amazing Grace isimli marşın ortaya çıkış hikayesini ve William Wilberforce isimli genç politikacının 1700’lü yılların sonunca köleliği, köle ticaretine ve ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyi konu alan film, “dünyayı değiştirme gücünü derinlerinde bulanların” filmi.



-Kazanma Sanatı (Moneyball) 

“Nasıl kazanacağım? Nasıl bir yol izleyeceğim? Hedefimi nasıl belirleyeceğiz?” gibi soruları sık sık kendisine soranlar için çekilmiş en güzel filmlerden olan Kazanma Sanatı, başarılı eski bir beyzbol oyuncusu ve günümüz antrenörü olan Billy Bane’in Oakland Athletics takımını küllerinden diriltmesini işliyor. 



-Sosyal Ağ (The Social Network)

“Dünyayı nasıl değiştirebilirim?” sorusunun cevaplanamayan uçlarında sıkışıp kalmış, adını tarihe yazdırmak isteyen gençler için çekilmiş olan bu film, genç milyoner Mark Zuckerberg’in hayatı ve en büyük icadı olan Facebook’u konu ediniyor. Henüz genç bir öğrenciyken aklına gelen bir fikir kökünden yüzlerce yıl boyunca çürümeyecek bir çınar oluşturan Zuckerberg, genç beyinlerin ilham kaynağı olarak görülüyor.



-Efsane Adam (The World’s Fastest Indian)

“İmkanım yok” bahanesinin ardına sığınmayı seven kişilerin hayata farklı açılardan bakmasını sağlayacak olan filmde Yeni Zelandalı bir modifiyeci olan Burt Munro’nun hikayesi anlatılıyor. Topladığı ve zaman zaman da maliyeti en aza indirmek için kendi yaptığı parçalar ile kendisine 1000 cc’lik bir motosiklet yapan 68 yaşındaki Munro’nun 1960’larde kırdığı hız rekoru anlatılıyor. 

Not: Munro’nun hız rekorunu 2021 senesine kadar kırabilen olmadı. Neden yeni dünya rekortmeni siz olmayasınız?



-Ekim Düşü (October Sky)

“Kaderine razı gelmekten yana olmayan ve kendisine güzel bir gelecek yazmak isteyen” gençlere ilham olacak bu filmde uzay mühendisi Homer Hickam’ın hikayesi anlatılıyor. Film, madenci ve düşük maddiyata sahip bir babanın oğlu olarak doğan Hickam’ın kendisini geliştirmesi ve en sonunda NASA’da uzay mühendisi olarak göreve başlamasını konu alıyor.



-Büyük Açık (The Big Short)

“İleri görüşlüyüm ama ipin ucunu yakalayamadığım da oluyor.” diyenlerin izlemesi gereken filmlerden olan Büyük Açık’ta oldukça büyük bir açık yakalayan 4 arkadaşın hikayesi anlatılıyor. 2007-2010 seneleri arasındaki Küresel Ekonomik Kriz’i önceden görebilen ve bu sayede sektördeki açığı bularak herkesin battığı 3 sene içinde milyarlarca para kazanan kişilerin yaşamının anlatıldığı filmde intiharlar ve işsizlik sorununa da değiniliyor.



-Gizli Sayılar (Hidden Figures)

Afro-Amerikalıların kölelikle, köle ticaretiyle ve ırkçılıkla mücadelesini konu alan ve Soğuk Savaş döneminde elde ettikleri başarılara değinen bu film, “sorunu gören ama harekete geçmek için ilhamı bekleyen” kişiler için çekilmiş.



-Sol Ayağım (My Left Foot)

Beyin felci ile doğan ve sol ayağı haricinde vücudunun hiçbir uzvunu hareket ettirememesine rağmen başta İrlanda sonra da tüm dünyada en ünlü yazarlar listesine giren Christy Brown’ın hayat hikayesinin anlatıldığı bu film, “en kötü anlarda bile bir umut işareti bulan kişilerin” filmi. Sadece sol ayağını kullanabilmesini bile lütuf olarak gören Brown’ın başarısını ortaya çıkaran sol ayağının bu kadar ünlü olacağını kim bilebilirdi?



-Kelebek ve Dalgıç (Le Scaphandre et Le Papillion)

Dünyaca ünlü magazin, moda ve yaşam dergisi Elle’nin editörü Jean-Dominique Bauby’in aniden gelen bir kaza ile 3 hafta boyunca komada kalması ile başlayan filmde, Bauby’in komadan uyandıktan sonra yalnızca gözlerini kullanarak otobiyografisini yazması ve bunu Kelebek ve Dalgıç adı altında yayınlamasını konu alıyor. Bu film de “en umutsuz anlarda bir umut ışığı bulanların” filmi olarak karşımıza çıkıyor.



-Sınırsızlar Kulübü (Dallas Buyers Club)

“Kendi ‘ilacını’ kendi yaratan, kendi yarasını kendisi saran” kişilerin filmi olan Sınırsızlar Kulübü’nde bir mucize anlatılıyor. Ron Woodroof isimli bir kabadayı kovboyun uyuşturucu bağımlılığından gelen hayatı ve 80’li yılların sonunda yaptırdığı test ile AIDS hastası olduğunu öğrenmesi ile başlayan macera doktorun, 30 günlük ömrünün kaldığını söylemesi ile son buluyor mu? Hayır! Woodroof, doktorun verdiği ilacı kullanıyor fakat ilacın HIV virüsünden daha hızlı öldürdüğünü fark ediyor. Sonucunda ise doğal ilaçlardan kendisine bir AIDS ilacı yapıyor. Doktorun 30 gün biçtiği hayatında 2191 gün daha yaşıyor.



-Gandhi

1900’lü yıllarda başta Hindistan için verdiği ve sonrasında tüm dünya ülkeleri tarafından örnek alınan özgürlük mücadelesinin mimarı Mahatma Gandhi’yi konu alan bu film, “kaderini kendi yazmak isteyenlere” yönelik. 



-Hacksaw Ridge

Başarmak için elinizde güçlü bir kozun mu olması gerekiyor yoksa kaliteli bir silahın mı? Peki ya ikisi de yoksa? “Toplumdaki savaşını kan dökmeden kazanmak isteyenler” için çekilmiş olan filmde 2. Dünya Savaşı’nda gönüllü olan Desmon Doss isimli bir askerin silahsız da kahraman olunabileceğini anlatan hayatını konu alıyor.



-Can Dostum (Intouchables)

 “Önyargılardan arınmanın gücü” hakkında derin bir hikaye anlatan bu filmde kafamızdaki tabulardan kurtulduğumuzda güçlü ve ölümsüz dostluklar kurabileceğimiz ustaca işlenmiş.



-Schindler’in Listesi (Schindler’s List)

“Yahudileri kurtaran Alman” olarak bilinen Oskar Schindler’in 2. Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alan filmde “size her zaman destek olacak en az bir kişinin var olduğunu ve yeni bir kader yazmak için önemli olanın o destekçiyi bulmak olduğunu” öğreniyorsunuz.



-Vurguncular (War Dogs)

ABD ordu kuvvetlerinin açığını bulup bundan faydalanarak milyarlarca dolar kazanan iki genç tüccarın hayatını konu alan filmde iki şeyi öğreniyorsunuz: “Açık bırakmamak ve bırakılan açığı görebilmek”.



-The Founder

“Açık bırakmamak ve bırakılmış açığı görebilmek” konulu filmlerden biri olan The Founder’da McDonal’s’ın CEO’luğuna yükselen Ray Kroc’un hikayesi anlatılıyor. Kroc, küçük bir büfe olarak kurulan McDonal’ın sahibi McDonald kardeşlerin “saflığından” faydalanarak kısa sürede hem CEO hem ünlü hem de milyoner oluyor.



-Esaretin Bedeli

Oscar'a 7 dalda aday gösterilen bu filmde iki mahkumun parmaklıklar ardında kurdukları dünya anlatılıyor. Her türlü kötülüğün yaşandığı Shawsank Hapishanesi'nde hayata bağlı kalmaya çalışan Andy ve Red'in dostluğu, size arkadaşlık ve iyimserlik ruhunu yeniden hatırlatacak.



-Umudunu Kaybetme

Bu filmi herkes, şu meşhur sözlerle hatırlar: "Kimsenin sana bir şeyi yapamayacağını söylemesine izin verme. Bir hayalin varsa onu korumalısın. Bir şeyi istiyorsan git ve al." 1980'lerin başında San Francisco'da oğlu ve eşiyle yaşayan Christopher, satış danışmanlığında başarılı olamayınca eşi tarafından terk edilir. Ancak zeka küğünü çözmesi, bir yöneticiyi etkiler. Film boyunca defalarca düşen, kaybeden, umut ışığı sönen Christopher, babalık görevini ne pahasına olursa olsun en iyi şekilde yerine getirir. 



-Forrrest Gump

Düşük I.Q. sahibi olan Forrest, Jenny'ye aşık olur. Kennedy, Elvis Presley ve Nixon gibi ünlü kişilerle bir kaza eseri tanışır. 50'ler ve 70'lerde süregelen olaylara şahit olan Forrest, bir tesadüf sonucunda kendisini Vietnam Savaşı'nda bulur. Bilmeden yaptıklarının, ne denli önemli sonuçlar doğuracağından habersizce yaşar.



-Cast Away

FedEx çalışanı olan Chuck'un uçak kazası sonrasında Pasifik Okyanusu'na düşmesini ve 5 sene boyunca hayatta kalmak için mücadele etmesini konu alıyor. Filmin sonu ise hiç umulmadık şekilde bitiyor.



-127 Saat

Dağcı Aron Ralston'ın "Between a Rock and a Hard Place" anısına dayanan filmin her saniyesi gerçektir. Ralston'ın Utah yakınlarında büyük bir kaya arasına sıkışması ve 5 gün boyunca aç ve susuz halde kalmasını konu alır. Saatler boyunca kolu sıkışmış ve yaralı şekilde yaşayan Aron, soğukkanlı olması vesilesiyle hiç akla gelmeyecek çözüm yolunu bulur. 



-3 Idiot

Hindistan'ın en iyi okullarından birinde mühendislik okuyan 3 yakın arkadaşın Profesör Viru ile aralarında geçen anları, dostluk kavramını, eğitim sistemine dair eleştirel bakış açısını beyaz perdeye taşıyan bu film Hindistan başta olmak üzere dünyanın en çok izlenen filmlerinden biridir. 



-Pi'nin Yaşamı

Hindistan'dan Kanada'ya içi hayvan dolu büyük bir yük gemisiyle giderken gemi, hemen hemen tüm canlılarla birlikte batar. Pasifik Okyanusu'nun ortasında yapayalnız kalan 16 yaşındaki Pi ve 300 kiloluk Bengal kaplanı, zayıf bir sandalda hayatta kalma mücadelesi verir. Zooloji bilgisi ve keskin zekasıyla kaplana yem olmaktan kurtulan çocuk, kısa sürede büyülü bir adaya varır.



-Into the Wild

Metropolün kirinden ve kalabalığından vahşi doğanın temizliğine ve yalnızlığına dönüşü anlatan filmde üniversiteden mezun olan Christopher, mezuniyet sonrası partisinde ailesine "istediği hayatın bu olmadığını" söyleyerek tüm mal varlığını hayır kurumuna bağışlar ve Alaska'nın ıssız ormanlarına doğru yola çıkar. 



-Kör Nokta

Babasını hiç tanımayan, annesi de uyuşturucu bağımlısı olan Afro Amerikan bir çocuğun futbol kariyerini konu alan filmde Michael'ın bir aile tarafından evlatlık alınarak hayatının değiştiği anlara şahit olunuyor. Okuma yazma bile bilmeyen Michael'in futbol yeteneğini fark eden yakınları sayesinde bu genç adam artık Ulusal Futbol Ligi'nin en çok aranan isimlerinden biri oluyor.



-Özgürlük Yazarları 

23 yaşındaki bir öğretmen, ilk ders gününde hiç beklemediği bir dünyaya giriş yapar. Tüm sorunlu öğrencilerin sınıfında toplandığını kısa sürede fark eden Erin, öğrencilerinin birbirlerine karşı saygılarının bile olmadığını görür. Derslere hiçbir şekilde katılmayan sınıfa karşı her gün farklı yöntemler deneyerek onların dikkatini çekmek için çabalayan Erin, dünya ile mücadele eden öğrencilerinin dikkatini bir gün çekmeyi başarır. 



-Milyoner

Dünyanın en yoksul insanlarının yaşadığı Hindistan'ın gecekondu mahallesinde yaşayan Jamal, hayali olan büyük para ödüllü bilgi yarışmasına katılmaya hak kazanır. Ancak bu hayalini gerçekleştirmeye saatler kala, olaylar farklı yönde gelişmeye başlar. Tam büyük ödülü kazanacağı soruya geldiğinde program süresi biter ve son soru, bir sonraki bölüme kalır. Ancak genç adamın tutuklanmasıyla olaylar Jamal'ın hiç de ummadığı şekilde gelişir.



-Julie&Julia 

Sene 1948. Diplomat eşiyle birlikte bilinmez bir dünyaya adım atan Julia, yemek okuluna gitmeye karar verir. Bu, Julia'nın kariyerinde bir başlangıç olacaktır. Sene 2002. 11 Eylül olayları sonrasında bir çağrı merkezinde çalışan Julie, hayatına yeniden başlamanın yollarını arayarak Julia'nın yemek tariflerini keşfeder. Böylelikle Julie ve Julia'nın hayatı, yemek tarifleriyle kesişir. 



-Top Secret: Wai Roon Pun Lan

Top, 16 yaşında, online oyunlar oynayarak para kazanan bir gençtir. 17 yaşında giriştiği toptan kestane satma işiyle birlikte kazancını katlamaya başlat. Ancak Top 18 yaşına geldiğinde ailesi iflas eder ve yüklü miktarda para da Top'un olur. Bu parayı iyi değerlendiren Top, 26 yaşına geldiğinde 2 bin çalışanı olan şirketin tek sahibi olarak tarihe geçer.

Yorumlar (0)