1700 senelik Kybele heykeli, Afyon'da: İnsanlık tarihinin ilk “adak heykeli” olabilir 

Bolluk ve bereket sembolü olarak bilinen “ana tanrıça” Kybele’nin heykeli, özel sandık içerisinde Afyonkarahisar Müzesi’ne getirildi. Heykelin, ABD’den İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne, oradan da Afyonkarahisar’a getirildiği öğrenildi. 

KÜLTÜR-SANAT 26.12.2021, 09:49 26.12.2021, 09:58
1700 senelik Kybele heykeli, Afyon'da: İnsanlık tarihinin ilk “adak heykeli” olabilir 

Bolluğun ve bereketin sembolü olan, ana tanrıça olarak bilinen Kybele’nin 1700 senelik heykeli, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden Afyonkarahisar Müzesi’ne getirildi. Ahşap sandığın içerisinde ekstra korumalı şekilde ve geniş güvenlik önlemleriyle müzeye getirilen heykel, burada özenle açıldı ve yerine konuldu. Heykelin yerini alması sırasında açıklama yapan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, şunları dile getirdi: “1700 senelik Kybele heykeli, New York Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ABD’den Türkiye İstanbul’a getirildi. İstanbul’dan aldığımız heykel ise şu anda müzemizde. Dünya tarihi ve kültür açısından oldukça önemli olan heykelin müzemize ulaşmasını belediye başkanımız, milletvekillerimiz ve rektörümüzle kutlamak istedik.” 



1960’lı senelerde yurt dışına çıkartılmış 

Çiçek: “58 santimetre uzunluğunda olan Kybele heykeli, 1960’lı senelerde Çavdarlı köyünden yurt dışına çıkartılmış. Bugün ise doğduğu topraklara geri döndü. Türkiye’nin ikinci en büyük müzesi olan Afyonkarahisar Müzesi, haziran ayından itibaren Kybele heykelini sergilemeye başlayacak. Şehrimizin hemen her bölgesi antik dönemlerden kalan, harikulade tarihi eserlerle dolu. Tunç devri, Frigler, Hititler ve daha pek çok dönemin izini kentimizde görmeniz mümkün.” 



Kybele heykeli 

1960’lı senelerde kaçak yollarla ABD’ye götürülen heykel, bir sene süren diplomatik temaslar sonucunda 13 Aralık 2020 tarihinde İstanbul’a getirilmiş ve buradaki Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştı. Milattan Sonra 3. yüzyılda yapıldığı belirtilen heykel, prehistorik dönemlerden bu yana Akdeniz havzasında ve özellikle de Anadolu’da ana tanrıça olarak kabul görüyor. İki tanında aslan bulunan Kybele’nin hayvanlar ve doğa üzerinde hakimiyeti olduğuna inanılıyor. Heykelin yazıt kısmında, “Hermeios’un oğlu Sideropolisli Asklepiades adağı On İki Tanrı Ana’ya dikti.” ifadeleri bulunuyor. 

Yorumlar (0)