1 liralık şişeleri sanat eserine çeviriyor

Samsun'da yaşayan 57 yaşındaki Temel Samangül, temizlik görevlilerinden 1 liraya aldığı şişelerden sanat eserleri yapıyor ve dünyaya satıyor.

KÜLTÜR-SANAT 24.01.2020, 16:46
1 liralık şişeleri sanat eserine çeviriyor

Temel Samangül, Samsun Yabancılar Pazarı'nda bulunan bir dükkânda hediyelik eşya satıyor. Samangül, atık ve atıl malzemeler kullanarak yaptığı ürünler için dünya çapında 50 euro'ya kadar alıcı buluyor.

İhlas Haber Ajansı'nda (İHA) yer alan habere göre, Temel Samangül ilk olarak İstanbul Ortaköy'de bulunan sanat sokağında kendi çalışmaları sonucu heykel sanatını öğrendi.

Sonrasında kendini geliştirerek çeşitli malzemelerle hediyelik eşyalar yapmaya başladı. Yaptığı ürünleri Samsun Yabancılar Pazarı'nda sergilenen Temel Samangül, "1 lira karşılığında temizlik görevlilerinden şişeler alıyorum. Bununla birlikte atık malzemeler boşa gitmiyor. Temizlik görevlilerine de maddi kazanç sağlıyorum." diye konuştu.

"Bitik bir şeyi ayağa kaldırmak"

Fransız ve İtalyanların hazırladığı ürünlere ayrıca bir ilgi gösterdiğini söyleyen Samangül, "Türkiye'deki ve dünyadaki turistik bölgeleri küçük portatif eşyalara çeviriyorum. Maket, şişe veya tablet üzerine tasarlıyorum. Kimyasal madde kullanmadan işlerimi yapıyorum. İnsanların kullandığı meşrubat şişelerini, mutfakta kullanılan şişeleri geri dönüştürüyorum. Temizlik işçileri beni bildikleri için 1 lira karşılığında alarak onlara da katkı sağlıyorum. İnsanların çöpe attığı şişeleri evlerinin en güzel köşesine geri geliyor. Önemli olan bitik bir şeyi ayağa kaldırmak. Sadece şişeler değil, tahta parçalarının üzerine rölyef çalışıyorum. Benim ürünlerim dünyaya gidiyor. Özellikle Fransız ve İtalyanlar bu tür işlere çok güzel yaklaşıyorlar. Bu sanatı öğrencilerime de öğretiyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)