Zelenskiy’den tüm dünyaya çağrı: "Cevap bekliyoruz"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, her hâlükârda Avrupa’nın, Rusya'ya yönelik güçlü ve ilkeli yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını söylerken, işlenen savaş suçlarına karşı küresel ve sert tepkiler beklediklerini açıkladı.

GÜNDEM 09.04.2022, 11:19
Zelenskiy’den tüm dünyaya çağrı: "Cevap bekliyoruz"

Bir video mesaj yayınlayan Zelenskiy, dün kabul edilen 5’inci Avrupa Birliği yaptırım paketini değerlendirdi.

“Avrupa güçlü ve ilkeli yaptırımlar uygulamak zorunda kalacak”

Her hâlükârda Avrupa’nın, Rusya'ya yönelik güçlü ve ilkeli yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirten Zelenskiy, "Yaptırım tavsiyelerini devamlı olarak yumuşatmaya çalışanların kim olduğunun farkındayız ve sonuç olarak Avrupadakilerin anlamaları için elimizden geleni yapacağız. Rusya'nın enerji ihracatına ya da deniz seyrüseferine yönelik sınırlı kısıtlamalar değil, Rusya'ya karşı güçlü ve ilkeli yaptırımlar uygulanması gerekecek.” sözlerini kullandı.

Bu kararı erteleyen ülkeler ve politikacıların, Rusya'nın Avrupa'daki özgürlüğe ve Ukraynalılara karşı baskısı altında fikirlerini değiştireceklerini de öne süren Zelenskiy, bütün Rus bankalarının küresel finansal sisteminden çıkarılması çağrısını yaptı.

“Savaş suçuna küresel ve sert bir cevap bekliyoruz"

Açıklamasında Kramatorsk'ta yaşanan füze saldırısıyla ilgili de konuşan Zelenskiy, çok sayıda insanın ölümüne sebep olan bu saldırı sebebiyle Ukrayna'nın, küresel ve sert bir tepki beklediğini aktardı. 

"Dünyanın önde gelen bütün ülkeleri, Kramatorsk'a yönelik füze saldırısını kınadı. Bu savaş suçuna küresel ve sert cevap bekliyoruz." diyen Zelenskiy, bu saldırının, diğer pek çok "Rus savaş suçu" gibi uluslararası mahkemelerde görülmesi gereken suçlamalardan biri olması lazım geldiğini de aktardı.

Yorumlar (0)