Zelenskiy, Putin ile görüşmek için Kudüs’ü işaret etti

Ukrayna Lideri Zelenskiy, İsrail'in arabuluculuk için teklifini hatırlatarak Rusya ile müzakere görüşmelerini Kudüs'te yapabileceklerini açıkladı. Zelenskiy, "Belki de Rusya ile Kudüs'te görüşmeye başlayacağız" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 21.03.2022, 09:30 21.03.2022, 11:57
Zelenskiy, Putin ile görüşmek için Kudüs’ü işaret etti

Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 25. gününde Ukrayna kamuoyuna ve halkına seslendi. 

Ukrayna'daki son gelişmeler ve Rusya'nın saldırılarıyla ilgili konuşan Zelenskiy, "Rus ordusunun, toplumumuzu korumaya çalıştığı iddiasıyla uydurduğu ve 'Nazileri' aradığı fakat henüz bulamadığı 25 gün... Çiçekle kendilerini karşılayacak Ukraynalıları nasıl aradıkları ve nasıl bulamadıkları... Rus ordusu henüz evinin yolunu bulamıyor. Kuşatılmış Mariupol kentinde Ruslar, bir sanat okulunu bombaladı. İnsanlar orada gizleniyordu. Bombardıman başlamadan önce oraya sığındılar. Askeri güçler yoktu. 400 sivil vardı. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar. Enkazın altındalar ve orada kaç kişi olduğunu bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

"Belki de Rusya ile Kudüs'te görüşeceğiz"

Konuşmasında, İsrail meclisinde dün milletvekillerine hitap ettiğini anımsatan Zelenskiy, "Bugün Knesset'e bütün hükümete ve milletvekillerine hitap ettim. Fakat her şeyden önce, bütün Ukraynalılar adına konuştum, bizi anlayan İsrail toplumuyla konuştum. Elbette İsrail'in vatandaşlarını ve kendi çıkarlarını koruma stratejisi var. Bunu görüyoruz. İsrail Başbakanı Bennett, Rusya ile müzakerenin bir yolunu bulmak için çalışıyor. Bunun için minnettarız. Er ya da geç belki de Rusya ile Kudüs'te görüşeceğiz. Huzur için doğru yer. Rus propagandacılarının bugün görevi zor. Ne de olsa ilk kez yabancı bir lider Knesset'te video ile konuştu. Moskova'da Nazizm ile suçlanan Ukrayna Lideri Zelenskiy, İsrail toplumunun huzurunda Knesset'te konuştu. Bu bile Moskova'da işlerin ne derece yanlış olduğunu gösteriyor" sözlerini kullandı.

"7 bin 295 kişi tahliye edildi"

Açıklamalarında, Ukrayna'daki sivillerin tahliyesine ilişkin bilgiler aktaran Zelenskiy, "20 Mart'ta gün boyunca 7 insani koridordan yalnızca 4'ü çalıştı. Bu koridorlardan 7 bin 295 kişi tahliye edildi. 4 bini Mariupol’den 1 gün içinde Zaporijya kentine getirildi. Yarın sabah bu görevi devam ettirmek için Mariupol'e otobüsler yolluyoruz. Kiev’de 3 bini aşkın kişi kurtarıldı. Fakat Harkov Bölgesi'ndeki Vovchansk şehrinde oluşturulan insani koridor, Rus birliklerince ele geçirildi. 6 kişiyle kontağımız kesildi. Bu kişiler, 1 doktor ve 5 şoför" şeklinde konuştu. 

Öte yandan Zelenskiy, sözlerinin devamında ise, öğleden sonra İngiltere Başbakanı Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Önümüzdeki hafta düzenlenecek G7 ve NATO zirvelerinde Ukrayna’ya somut destek meselesinde anlaştık. Bu örgütlere üye olmasak bile Ukrayna'da en az bir oy olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yorumlar (0)