Zelenskiy, ABD Kongresi’ne seslendi: Ayakta alkışlandı

ABD Kongresi tarafından gerçekleştirilen ortak oturumda kongre üyelerine hitap eden Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilanı ve S-300 gibi hava savunma sistemleri açısından ABD'den yardım istedi.

GÜNDEM 16.03.2022, 17:21
Zelenskiy, ABD Kongresi’ne seslendi: Ayakta alkışlandı

Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD Kongresine çevrim içi oturumla bağlandı ve savaşla ilgili son yaşananları ve savunma konusundaki taleplerini aktardı.

"Ukrayna’nın kaderi tayin ediliyor”

Konuşma başında ve sonunda kongre üyelerinin ayakta alkışladığı Zelenskiy, Ukrayna’nın tarihinin en zor sürecinden geçtiğini belirterek Rusya'nın operasyonları karşısında bütün özgür dünyanın ve ABD yönetiminin özellikle desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

"Şu anda Ukrayna’nın kaderi, halkımızın özgürlüğü ve demokrasiyi koruyup koruyamayacağımız meseleleri tayin ediliyor." Sözlerini kullanan Zelenskiy, şu an içinde oldukları savaşın yalnızca Ukrayna değil demokratik bütün değerlere inanan toplumlar adına verilen bir savaş olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekti. Kongre üyelerine 11 Eylül ve Pearl Harbor saldırılarını hatırlatan Zelenskiy, bu olaylarda yalnızca Amerikalıların değil, Amerikan değerlerinin de aynı zamanda saldırıya uğradığını, Ukrayna'da da şu an aynı şeylerin yaşandığına vurgu yaptı.

“Uçuşa yasak bölge talebi çok mu fazla? S-300'e ihtiyacımız var"

Rusya'nın binlerce füzeyi Ukrayna’ya fırlattığını ve Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan beri görmediği bir "teröre" sebep olduğunu ifade eden Zelenskiy, şunları söyledi:

"İnsanların yaşamını kurtarmak için Ukrayna’da bir uçuşa yasak bölge talebi çok mu fazla? Rusya'nın Ukrayna’yı terörize etmemesi adına uçuşa yasak bölge talep etmek çok mu fazla? Bunun eğer çok fazla olduğunu söylüyorsanız size bir alternatif veriyoruz ve S-300 veya benzeri savunma sistemlerine ihtiyacımızı size iletiyoruz.”

Zelenskiy, “Bugünler, ülkemiz adına en karanlık dönemler, Rusya’yı durdurana kadar Batılı devletlerin yeni yaptırım paketlerinin açıklaması gerekli." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)