Zelenski: “Türkiye ile görüştük”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sık sık görüşerek bölgedeki durumu ele alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, en şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol’deki tahliye süreci ile ilgili Türkiye ile istişarelerde bulunduklarını duyurdu. 

GÜNDEM 02.04.2022, 09:38 03.04.2022, 09:57
Zelenski: “Türkiye ile görüştük”

Rusya-Ukrayna krizinde insani dram yaşanmaya devam ediyor. Ukrayna geneline yayılan çatışmalarda gerilimin en üst seviyede yaşandığı bölge ise Mariupol olarak ön plana çıkıyor. Mariupol’den sivillerin tahliyesi konusunda atılan adımlar bugüne kadar tam anlamıyla başarıya ulaşamadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ukrayna Lideri Zelenski, Mariupol’den hem sivil hem de askeri tahliyeler ile ilgili Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını ifade etti. 



3 bölgede insani koridor açıldı

Zelenski, yayımladığı videoda bugün itibariyle Zaporojiya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde insani yardım sağlanması amacıyla koridorlar açıldığını belirtti. Bu sayede bölgeden yaklaşık 6 bin 266 sivili çıkarmayı başardıklarını vurgulayan Zelenski, Mariupol’deki insani koşulların tehlikeli seviyelere geldiğini vurgulayarak, şehirdeki ölü ve yaralıları tahliye etmek için de müzakerelerin sürdüğünü vurguladı. 

“Türkiye arabulucu olarak katkı sunabilir”

Mariupol’deki durum konusunda Türkiye ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgiler paylaşan Ukraynalı lider, “Bu önemli bir konu. Türkiye arabulucu olarak katkı sunabilir, bu konuda görüştük. Görüşmeye devam ediyoruz. Kısa bir süre içerisinde daha geniş çaplı bir bilgilendirme yapabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Zelenski’den Rus ailelere uyarı mesajı

Öte yandan Rusya’nın genç çocukları zorunlu olarak askere çağırması da Zelenski’nin gündemindeydi. Rus ailelere seslenerek açıklamalarda bulunan Zelenski, “Yaşanan bu durum her ne kadar geleneksel gibi görünse de aslında öyle değil. Sıra dışı bir zorunlu askerlikten bahsediyoruz. Bu çağrılan gençleri buradaki savaşa sevk edebilirler. Bu da birçok gencin hayatını kaybetmesi anlamına gelir” şeklinde konuştu. Zelenski, Rusya’nın ısrarla Kırım’daki insanları da askere çağırdığını iddia ederek, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. 

“Bu durumu kabullenmeyin”

Kırım’da yaşayan insanlara da seslenen Ukraynalı lider, “Bu durumu kabullenmeyin ve istedikleri şeyleri yapmayın. Eğer bunu başaramıyorsanız da ilk imkânda bizlere gelin ve teslim olun” ifadeleriyle bölgedeki halka Rus saflarında yer almama çağrısını yineledi. 

Zelenski’den Ramazan tebriği 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, tüm İslam dünyası ve Ukrayna Müslümanlarının da Ramazan ayını kutlayarak, barış ve huzur temennisinde bulundu. 

Yorumlar (0)