Yusufeli Barajı'nda yeni gelişme

Dünyanın beşinci en yüksek, ülkemizin ise en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda su yüksekliğinin 63 metreye ulaşmasıyla su düzeyinin artışını kontrol edecek olan dört dip savak başarılı bir şekilde test edildi. Böylelikle barajdan ilk su tahliyesi de gerçekleşmiş oldu.

GÜNDEM 13.01.2023, 01:33
Yusufeli Barajı'nda yeni gelişme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iştirak ettiği merasimle geçtiğimiz 22 Kasım tarihinde su tutmaya başlayan barajda, su düzeyi 63 metreye yükselerek dip savakların düzeyine geldi. DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından biri olan barajda biriken suyun hacmi ise 49 milyon metreküp oldu. Suyun bu düzeye ulaşmasıyla birlikte baraj gövdesinin üzerinde yer alan ve su tutma programına uygun bir şekilde su düzeyinin yükselmesini kontrol edecek olan dört dip savak açılıp kapatılarak problemsiz bir şekilde test edildi.

Dip savaklar, Yusufeli Barajı’nda su tutulurken su düzeyinin günde bir metreyi geçmeyecek şekilde kontrollü olarak yükselmesini sağlıyor. Suyun çok fazla gelmesi durumunda dip savaklar açılıyor ve fazla su boşaltılıyor. Dip savaklar barajdaki su düzeyi belli kotlara ulaştığında, kontrol beklemesi esnasında su düzeyini sabit tutmak amacıyla gelen suyun boşaltılması ve büyük bir taşkın sırasında dolu savaklardan su tahliyesi yetersiz kaldığı zaman açılarak, barajın güvenliği için su tahliyesi görevlerini yapıyor. 



Yusufeli Barajı

Tesisin kurulu kuvveti 558 megavat olup, senelik ortalama enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaattir. Tesisin ürettiği enerjiyle, ekonomiye senelik 5 milyar TL katma değer sağlayacağı hesaplanıyor. Baraj ve HES'in devreye girmesiyle, ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 oranında artacak. Böylelikle 2,5 milyon kişinin enerji gereksinimi karşılanabilecek.

Baraj, Çoruh Nehri'nin taşıyacağı rüsubatı önemli oranda tutarak, diğer barajların ömrünün uzamasına aracı olacak ve Çoruh Nehri'nde meydana gelebilecek taşkın riskini azaltacak. Barajın mansabında yer alan Muratlı, Borçka, Derine ve Artvin barajlarının üretim kapasitelerini de artıracak.

Hususa ilişkin olarak kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "'Türkiye Yüzyılı' vizyonuna enerji katacak." dedi.

Yorumlar (0)