Yunanlar "Oruç Reis" provokasyonu diyecek!

Türkiye ile Yunanistan arasında Ekim ayının ilk yarısında planlanan istikşafi görüşmeler öncesi her iki ülke de birbirlerine göre provokatif adımlar atıyor. Türkiye'nin hamleleri uluslararası hukuka uygun bilimsel çalışmalardan, Yunanistan'ın hamleleri ise uluslararası hukuka aykırı askerî çalışmalardan oluşuyor.

GÜNDEM 27.09.2020, 17:31 28.09.2020, 17:49
Yunanlar "Oruç Reis" provokasyonu diyecek!

Türkiye ile Yunanistan arasında, başta Almanya ve NATO olmak üzere birçok ülkenin arabuluculuğu neticesinde Ekim ayının ilk yarısında istikşafi görüşme yapılması kararı alındı ancak Yunanistan uluslararası hukuka aykırı olarak Girit adasında bulunan askerî deniz üssünü, Türkiye anakarası olan Marmaris'te bulunan Aksaz deniz üssüne eş güce ulaştırmak için dün harekete geçti.

Yunanistan uluslararası hukuka aykırı biçimde askerî hamlelerde bulunurken, Türkiye de uluslararası hukuka uygun olarak hak, alaka ve menfaatlerini kimseye yedirmeyeceğinin mesajını sözlü ya da fiili olarak ortaya koymaya devam ediyor.

Bir süredir bakımlarının yapılabilmesi için Antalya Limanı'na demirleyen ancak Yunanistan ile CHP'nin geri adım olarak nitelendirdiği Oruç Reis, Antalya Limanı'ndaki bakım çalışmalarının sona ermesi üzerine buradan ayrıldı.

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis, bakım ve ikmal çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ayrıldığı Antalya Limanı'ndan açığa geçti ve açığa demirledi.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi 10 Ağustos'tan bu yana Akdeniz'de sismik tarama yapıyordu. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyetini sürdürmek için görev alanı bildirilmesini beklediği öğrenildi.

Oruç Reis gemisi hakkında teknik bilgi

Oruç Reis sismik araştırma gemisi yüzde 90 yerli tasarım, işçilik ve entegrasyona sahip. 87 metre uzunluğu, 23 metre genişliği bulunan Oruç Reis sismik araştırma gemisi, "kıta sahanlığı ve doğal kaynak arama" faaliyetleri başta olmak üzere her türlü jeofizik (yeryuvarlağını ve atmosferi etkileyen doğal fiziksel olaylar), jeolojik (yerbilimsel), oşinografik (suların jeolojik, kimyasal, fiziksel ve biyolojik açılardan kapsam, içerik ve özelliklerini ortaya koymayı amaçlayan disiplinler arası bilimsel çalışmalar) ve hidrografik (yeraltı ve yer üstü sularının oluşum ve dağılımlarını araştırma) araştırmalar yapabiliyor.

Tam donanım ve çok amaçlılık yönüyle dünyadaki 5 araştırma gemisinden biri olarak değerlendirilen Oruç Reis sismik araştırma gemisi, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması gerçekleştirebiliyor. Oruç Reis sismik araştırma gemisi, 8000 metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15.000 metre derinliğe kadar da 2 boyutlu sismik araştırmaları yapabiliyor.

Yorumlar (0)