"Yunanistan önce aynaya bakmalı, önce kendi kapısının önünü süpürmeli"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın azınlıklara ilişkin açıklamasına tepkide bulunarak, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, bu tür vahim açıklamalar gerçekleştirmeden evvel, aynaya bakmalı, önce kendi evinin önünü süpürmelidir." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 19.01.2021, 21:04 20.01.2021, 18:44
"Yunanistan önce aynaya bakmalı, önce kendi kapısının önünü süpürmeli"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, ülkemizdeki Rum azınlığa karşı sarf ettiği ifadelere yanıt verildi.

Yunan Bakan Dendias’ın azınlıklar hususunda Türkiye’ye eleştiriler yöneltmesini trajikomik bulan Aksoy, Batı Trakya'da bulunan Türk azınlığına uygulanmakta olan baskı ve asimilasyon politikası neticesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Yunanistan hakkında verilen 3 ayrı ihlal kararına vurgu yaptı.

"Yunanistan geriye gidiyor"

Ülkemizde son dönemlerde Rum Ortodoks azınlığın problemlerinin çözümüne yönelik çok sayıda yapıcı adımın Rum Ortodoks vatandaşlarla birlikte hayata geçirildiğini vurgulayan Aksoy, "Batı Trakya'da bulunan Türk azınlığının problemleri hususunda ise AB (Avrupa Birliği) mensubu ve kendisini 'demokrasinin beşiği' olarak nitelendiren Yunanistan’da ilerleme değil, tam aksine geriye doğru bir gidiş vardır. Yunanistan, Batı Trakya'daki Türk azınlığın, Lozan Antlaşması ve çok yanlı sözleşmelerden oluşan haklarını ısrarla ihlalde bulunmuştur. Azınlığın, Türk etnik kimliğinin inkarı hususunda AİHM’nin verdiği ihlal kararlarını an itibarıyla uygulamamaktadır. Batı Trakya’da bulunan medreseleri hedef alan son uygulamalar, Yunanistan’da artık yalnızca ’Türk’ ifadesine değil, ’azınlık’ ifadesine bile tahammül edilemediğini açıkça göstermektedir." ifadeleri kullanıldı.

"Türkiye, Rum Ortodoks vatandaşlarının istekleri kapsamında Gökçeada’da yalnızca 4 öğrenci için mektepleri açarken, Yunanistan Batı Trakya’da bulunan azınlık mekteplerini kapatmayı sürdürmektedir." diyen Aksoy, açıklamalarının devamında şöyle konuştu:

"Son 25 senede Batı Trakya’da bulunan azınlık okul sayısının, Yunanistan tarafından 231’den 115’e indirilmesi, iki ülkenin azınlıklara bakış açısının en belirgin göstergesidir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, bu tür vahim açıklamalar gerçekleştirmeden evvel, aynaya bakmalı, önce kendi evinin önünü süpürmelidir. Yunanistan, Türkiye'nin azınlıklara yönelik uygulamaya koyduğu yapıcı adımları seyrederek, Batı Trakya’da bulunan Türk azınlığının problemlerini, soydaşlarımız ile diyalog içerisinde çözmelidir."

Yorumlar (0)