Yunanistan İsrail ile masaya oturdu

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de başladığı SİHA görevlendirmesinin üzerinden 3 ay gibi bir süre geçmişken Yunanistan, Türkiye'nin Ege’deki yoğun hava gücüne karşı İsrail ile masaya oturdu.

GÜNDEM 23.10.2019, 09:59
Yunanistan İsrail ile masaya oturdu

Yapılan anlaşma gereği İsrail, 2020’de Yunanistan'a 3 tane HERON sistemi kiralayacak. Atina'nın bu hamlesini Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz değerlendirdi. Oğuz, Yunanistan'ın bu hamlesinin Akdeniz'de dengeyi sağlama konusunda yeterli olmayacağını, AKINCI’nın Yunanistan'ı endişelendirdiğini kaydetti.

Türkiye insansız sistemlerde ciddi üstünlük sahibi

Modern teknolojide gerçekleşen atılımla sayesinde savunma sanayisinde meydana gelen insansız sistemler ve otonomi ile yapay zekâ teknolojileri savaşın karakteristik özelliklerini kayda değer oranda değiştiriyor. İnsansız sistemler meselesini jeopolitik atılım şansı olarak değerlendiren Türkiye'nin bu yaklaşımı askerî operasyonlardaki başarısının ötesine geçerek bölgesel üstünlük sağlaması sonucunu da beraberinde getirdi. 

Türkiye, Taktik silahlı İHA sistemlerinin en başarılı üreticileri ve kullanıcılarından biri olarak, insansız platformları donatan akıllı mühimmatların üretiminde de üstün bir başarıortaya koydu. Bu anlamda, Bayraktar TB-2 taktik silahlı insansız hava sistemi ve ROKETSAN'ın ürettiği hassas akıllı mühimmatlar Türkiye'nin sürdürdüğü askeri harekât ve operasyonlarda sonucu belirleyen özelliklere sahip. Özellikle, insansız hava sistemleri ve insansız kara sistemlerinin bir arada sürdürdüğü görevler, Türkiye'nin caydırıcılık gücünü destekleyen kuvveti de beraberinde getiriyor.
 
Yunanistan harcamaları artırdı

Türkiye'nin Akdeniz ve Kıbrıs stratejisi dış siyaset ekseninde her zaman ağırlığını koruyor. Bu stratejik faaliyetler bölgede yeni enerji kaynaklarının bulunmasıyla Türkiye ve Yunanistan arasındaki güç mücadelesine Avrupa, ABD, Rusya ve bölge ülkeleri de dâhil oldu. Türkiye, Yunanistan'ın tek taraflı girişimlerine karşı sondaj gemileri ve askeri olarak bölgede ağırlığını hissettirdi. Temmuz ayında yapılan sondaj çalışmalarında Doğu Akdeniz'de Barbaros Hayrettin Paşa ve Fatih, savaş gemileri ve uçaklarla birlikte 10 adet Bayraktar TB-2 SİHA kullanılarak korunuyordu. SİHA'lar Ege açıklarında, Kıbrıs yakınlarında ve sondaj çalışmalarının yapıldığı bölgede uçuş yaparak, gemilere eşlik ediyor. 

Türkiye'nin bölgede dengeleri değiştiren bu hamlesinden 3 ay sonra Yunanistan, Ege’de Türkiye'nin artarak devam eden hava operasyonuna karşılık vermek için İsrail’le masaya oturdu. İsrail ile yapılan anlaşmaya göre 2020’de Yunanistan, İsrail'den 3 adet HERON sistemi kiralayacak. Toplam üç yıl süresince hizmet verecek sistem için Yunanistan İsrail’de 39 milyon dolar ödeme yapacak. Yunanistan diğer yandan da ABD’den Reaper sistemi almak için çalışmalar yapıyor. Toplam üç adet Reaper ve yer sistemleri için ABD, Yunanistan'dan toplam 50 milyon dolar alacak.


 
“Yunanistan'ın şu anki stratejisi sürdürülebilir değil"

Uzmanların açıklamalarına göre Yunanistan ile ilgili alınan bu haberleri güvenilir değil. Şubat 2019’dan itibaren bu tür haberlerin alınıyor olması bu haberlerin güvenilirliğini sorgulamamıza sebep oluyor.

Yunanistan'ın insansız hava aracı alma ile ilgili girişimlerini değerlendiren Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Türkiye'nin insansız teknoloji üretimi sayesinde Yunanistan ve bölge ülkeleri üzerinde taktik hatta stratejik bir üstünlük sağladığını söylüyor. Türkiye kendi İHA’larını göreve aldığında Yunanistan'ın bunları engellemek için savaş uçağı havalandırmak zorunda kaldığının altını çizen Oğuz, “Bu da sürdürülebilir bir karşılık değil. İHA'nın saatlik operasyon maliyeti 700 dolarsa, bir savaş uçağının 16 bin dolar. Üstelik bir operasyonda sadece bir tane uçak da kalkmıyor. Bu savaş uçakları her gün ikili kol halinde görev yapıyorlar. Bu hem taktik kullanım açısından hem de maliyet açısından Yunanistan tarafından sürdürülebilir bir şey değil.” şeklinde konuştu.
 
"Üç İHA yeterli değil"

Yunanistan'ın bu sistemleri kiralama yoluna gidebileceğini belirten Oğuz, “Mantıken Yunanistan'ın Ege için böyle bir iş birliğine ihtiyacı var. Çünkü Türk İHA’ları kalabalık şekilde operasyona çıkıyor. Üç adet İHA ile bu iş yapılamaz. Bir tanesi görevdeyken diğeri dönüyor olur. Üçüncüsü de kalkışa hazır şekilde alanda bekler. İHA’ların görev yerinde 24 saat kalabilmesi için bu şekilde kullanılması gerekir.” dedi. Türk Deniz Kuvvetlerinin 10 tane Bayraktar TB-2, 3 tane ANKA ile operasyonları yürüttüğünü vurgulayan Oğuz, “Hava kuvvetlerinden de destek alınabileceğini hesaba katarsanız Türkiye aynı anda Ege ve Akdeniz’de denizlerimiz üzerinde 10-15 taneye kadar İHA görevlendirebilir, Yunanistan'ın buna karşılık bir tane uçurabilmesi ihtiyacını karşılamayacaktır.” şeklinde konuyu değerlendirdi.
 
Turan Oğuz konuyla ilgili değerlendirmesine şöyle devam etti: 

"Yunanistan'ın almayı planladığı sistemler silahlı değil. Başka bir ülke zaten SİHA kiralamaz. Bu riskin altına girmez. Yunanistan'ın SİHA değil keşif gözetleme görevi görecek İHA’lar kullanabileceği anlaşılıyor. Ayrıca Türkiye şu an bölgede Sentetik Açıklıklı Radar'dan da faydalanıyor. Eğer hava bulutluysa standart İHA’lardan görüntü alınamaz. Sentetik Açıklıklı Radar kamera mantığıyla çalışmadığı için gece-gündüz, yağmur-kar fark etmeksizin görüntüleme yapabilirsiniz. Türkiye'nin avantajlarından biri de budur. Tüm bu ayrıntıları değerlendirdiğimizde Yunanistan eğer Türkiye'ye karşı bir önlem almak istiyorsa, Yunanistan'ın stratejik anlamda birden fazla İHA alması gerekmektedir."


 
“Yunanistan için endişe verici”
 
Turan Oğuz aynı zamanda açıklamasında yerli ve milli üretimin önemini vurguladı. Oğuz, bir İHA'nın kaza geçirmesi ve kırılması söz konusu olduğunda üretim süresi, maliyet ve yedek parça noktalarında yerli sanayinin Türkiye’ye bu anlamda taktik ve stratejik üstünlük kazandırdığını belirtti. Oğuz, AKINCI insansız hava aracı ile Türkiye'nin elde ettiği stratejik üstünlüğü şu şekilde anlattı:
 
"Mevcut İHA’larda olmayan radarıyla AKINCI, daha uzak mesafeden çok daha fazla düşmana bağlanabilecek. Dünyada şu anda havada mücadele edebilen bir İHA yok, AKINCI bir ilk olacak. Bunu Yunanistan parayla alamaz. Bir seyir füzesi taşıması taktiksel yönünün çok daha üzerinde stratejik avantaj sağlayacak. Kendi İHA’larımız üzerine sinyal istihbaratı kodları ekleyebiliyoruz. Şu an dünyada hiçbir ülke bu donanımda bir İHA’yı satmıyor. Yunanistan istese de bunu alamaz. Üzerinde yalnızca kamera olan bir araç 30 km öteden görüntü yakalayabilir. İki üç yıl sonra AKINCI ile aradaki farkı daha da açmayı hedefliyoruz. Çok kısa vadede helikopterleri vurabilecek insansız hava araçlarımız olacak. Sonuç olarak bu gelişmeler Yunanistan'ı korkutuyor. Yunanistan'ın buna karşılık vermek için ABD’nin emekliye ayırdığı Kiowa Warrior helikopterlerini bakım yaptırarak almasından Yunanistan'ın ne kadar endişeli olduğunu anlayabiliyoruz. Bu anlaşmalarla biraz dengeyi sağlamayı denedi. Hâlbuki biz bunu insansız teknolojiyle çok daha ileri seviyede gerçekleştiriyoruz. AKINCI ile onların aldığı bu insanlı helikopterleri vurabilecek insansız araçlarımız olacak. Bu karşıdaki ülke için çok endişe verici bir gelişme. Yunanistan dengeyi sağlamaya çalışıyor ama bu imkânsız. Çünkü biz yeni atılımları milli ve yerli imkânlarla yapıyoruz. Bunlar sahada ciddi bir fark yaratıyor."

Yorumlar (0)