"Yunanistan'ın Hafter'i ülkesine çağırması çabaları sabote ediyor!"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan yetkililerin Atina'da darbeci general Hafter'le görüşmesine tepki gösterdi.

GÜNDEM 18.01.2020, 21:32 18.01.2020, 22:09
"Yunanistan'ın Hafter'i ülkesine çağırması çabaları sabote ediyor!"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan yetkililerin Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan darbeci general Halife Hafter'le görüşmesine tepki gösterdi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de çeşitli iddialarla komşularının haklarını gasp ettiğini belirterek iki ülkenin Avrupa Birliği'ni (AB) de devreye sokarak iddialarını meşrulaştırmaya çalıştığını söyledi. Çavuşoğlu, iki ülkenin bu girişimleri hakkında "Bunun son örneği Libya. Libya'daki meşru hükümetle yaptığımız iki mutabakat muhtırası Yunanistan'ın eteklerini tutuşturdu" ifadelerini kullandı.

"Ne yazık ki, 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' anlayışı ile hareket ediyorlar"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'ın meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle diyalog kurması gerekirken diplomatik ilişkilerini kestiğinin altını çizerken "Ne yazık ki, 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' anlayışı ile hareket ediyorlar. Aslında bunun arkasında deniz yetki alanı iddialarını Libya'ya da empoze etme gayretleri var. Geçtiğimiz yıllarda da Girit'in güneyinde Libya'nın hak ve çıkarlarını gasp edecek şekilde petrol ve doğal gaz ruhsat sahaları belirlemişlerdi. Bu durum karşısında Libya'nın meşru hükümeti de haklarını korumak için bizimle mutabakat muhtırası imzaladı. Yunanistan'ın Hafter'i ülkesine çağırması ve kendi ulusal gündemini ön plana çıkarması Libya'ya barış getirme yönündeki çabaları sabote ediyor. Bu beyhude çabaların bir sonuç vermeyeceğini, boşa kürek çektiklerini Yunan dostlarımıza hatırlatmak isteriz" diye konuştu.

Yorumlar (0)